Νέα ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην δημάρχου Καλαμαριάς για το σκάνδαλο με τους παιδικούς σταθμούς

Σε νέες δικαστικές περιπέτειες μπαίνει ο τέως δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης καθώς μετά τη δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος τους για αδήλωτα εισοδήματα από την εισαγγελία εφετών Θεσσαλονίκης, αντιμετωπίζει νέες  κατηγορίες για σκάνδαλο με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Ο εισαγγελέας αντιμετώπισης εγκλημάτων διαφθοράς Θεσσαλονίκης Αχιλλέας Ζήσης έδωσε παραγγελία να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις μετά την ολοκλήρωση της έρευνας με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση που διαχειριζόταν τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς την περίοδο από το 2003 έως και το 2010. Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα που είχε ξεκινήσει το ΣΔΟΕ και ολοκλήρωσαν οι Οικονομικοί Επιθεωρητές τη συγκεκριμένη περίοδο εισπράχθηκε από γονείς το συνολικό ποσό των 750.000 ευρώ για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται δωρεάν καθώς ο δήμος Καλαμαριάς είχε επιδοτηθεί από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ποσό ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη δίωξη οι γονείς κατέβαλαν χρήματα για υπηρεσίες φύλαξης καθώς και για παρακολούθηση μαθημάτων σε Σχολές Γονέων, οι οποίες ουσιαστικά δε λειτούργησαν ποτέ. Για τις «υπηρεσίες» που παρείχε η Δημοτική Επιχείρηση έδινε κάποιες πρόχειρες αποδείξεις οι οποίες εξετάστηκαν από τους Οικονομικούς Επιθεωρητές.

Ο εισαγγελέας διαφθοράς Αχιλλέας Ζήσης έδωσε παραγγελία να ασκηθούν κακουργηματικές διώξεις για απάτη σε βάρος των συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, απάτη σε βάρος των γονέων, ηθική αυτουργία στις παραπάνω πράξεις καθώς και συνέργεια σε απάτη, για την οποία διώκεται ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης. Εκτός από τον τέως δήμαρχο Καλαμαριάς για τη συγκεκριμένη υπόθεση διώκονται τέσσερα άτομα που διετέλεσαν την επίμαχη περίοδο πρόεδροι της Δημοτικής Επιχείρησης καθώς και δύο άτομα που υπηρέτησαν ως διευθυντές.

Δίωξη για αδήλωτα εισοδήματα

Αξίζει να σημειωθεί ότι την περασμένη εβδομάδα ασκήθηκε ποινική δίωξης σε βάρος του τέως δημάρχου καλαμαριάς για αδήλωτα εισοδήματα, ύψους 1,2 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία φέρεται ότι απέκρυπτε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς.

Σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Ο φάκελος της δικογραφίας διαβιβάστηκε ήδη σε ειδικό εφέτη ανακριτή, ενώπιον του οποίου ο επί 11 χρόνια δήμαρχος Καλαμαριάς θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις.