Νέα πρόκληση από Μενδώνη – Καταγγελίες ότι διόρισε υπόδικο!

Με μια απίστευτης αλαζονείας απόφασή της, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διόρισε στην θέση του προϊσταμένου διεύθυνσης της νεοσύστατης Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ένα πρόσωπο που κατηγορείται για πέντε κακουργηματικές πράξεις.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του kosmodromio.gr, με υπουργική απόφαση της 29ης Μαΐου 2020, η Λίνα Μενδώνη διορίζει προϊστάμενο στην νευραλγική και ευαίσθητη αυτή θέση τον Κωνσταντίνο Κίσσα, ένα από τα 17 στο σύνολό τους πρόσωπα σε βάρος των οποίων η Εισαγγελία Εγκλημάτων Διαφθοράς έχει ασκήσει ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πέντε αδικήματα: της πλαστογραφίας, της ηθικής αυτουργίας σε πλαστογραφία, της απιστίας, της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος) και της εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για μία από τις πολλές δικαστικές εκκρεμότητες γύρω από την πολύκροτη υπόθεση του “αμαρτωλού” Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο νεοδιορισθείς πλέον προϊστάμενος της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Υπουργείου Πολιτισμού, φέρονται να ενέχονται σε υπόθεση με πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα, χωρίς σχετικές αιτήσεις των δικαιούχων, με αποτέλεσμα, κατά το κατηγορητήριο, τα χρήματα να τα καρπώνονται οι ποινικά ελεγχόμενοι.

Όπως ανέφερε το dikastiko.gr, η υπόθεση έφθασε στη Δικαιοσύνη κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και αφορά  σε πλαστογραφημένες αιτήσεις για δάνεια και οικονομικά βοηθήματα  για τα οποία δεν υπήρχαν σχετικές αιτήσεις  των δικαιούχων, με αποτέλεσμα -κατά την κατηγορία- τα χρήματα να τα καρπώνονται  οι ποινικά ελεγχόμενοι.  Σύμφωνα με την ασκηθείσα ποινική δίωξη το επίμαχο ποσό  ανέρχεται σε περίπου 200.000 ευρώ. Σύμφωνα με την κατηγορία τα δάνεια και τα βοηθήματα, φέρεται  να χορηγήθηκαν  σε δικαιούχους οι οποίοι βεβαιώνουν ότι ουδέποτε τα έλαβαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 4 μέρες πριν από το διορισμό Κίσσα στη Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου, η υπουργός Πολιτισμού είχε απαντήσει στη Βουλή σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χριστόφορου Βερναρδάκη γιατί δεν έχει ακόμη προχωρήσει, ως πειθαρχικώς προϊσταμένη τους, στην άσκηση πειθαρχικών διώξεων κατά των 17 υπαλλήλων, όπως επιτάσσει το άρθρο 114 παρ. 6 του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Η Λ.Μενδώνη είχε απαντήσει με υπεκφυγές, επικεντρώνοντας την απάντησή της στην μη ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας για την υπόθεση.

Στο ρεπορτάζ, σημειώνεται επίσης ότι λίγες ημέρες νωρίτερα, με άλλη απόφασή της η Λίνα Μενδώνη είχε διορίσει τον Κωσνταντίνο Κίσσα και μέλος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αφού απομάκρυνε το μοναδικό μέλος εναπομείναν μέλος που είχε καταψηφίσει την απόφαση για την απόσπαση των αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης…

(Με πληροφορίες The Faq, dikastiko.gr, kosmodromio.gr)