Νέα πτώση για την τουρκική λίρα

Μεγάλες απώλειες σημειώνει σήμερα η τουρκική λίρα, με το ράλι της Τετάρτης να χάνει την ορμή του καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι αν και η χθεσινή απόφαση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να αυξήσει τα επιτόκια της κατά 300 μονάδες βάσης αποτελεί ένα ικανοποιητικό πρώτο βήμα, θα χρειαστούν περισσότερα για να πειστούν οι αγορές.

Το ζευγάρι USD/TRY σημειώνει άνοδο 2,5% στο 4,6894, ενώ το EUR/TRY κερδίζει 2,9% στο 5,5083.

Η χθεσινή αιφνιδιαστική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ήταν ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση όσον αφορά την ανάκτηση της αξιοπιστίας της, ωστόσο από μόνο του δεν αναμένεται να είναι αρκετό, εκτιμούν οι αναλυτές της Nordea.

“Οι αγορές αναμένεται να δοκιμάσουν και πάλι την κεντρική τράπεζα για να δουν εάν θα πρέπει να ανησυχούν για τον κίνδυνο η ανεξαρτησία της να έχει περιοριστεί”, προσθέτουν. Η Nordea περιμένει άλλη μία αύξηση 300 μ.β. στη διευκόλυνση ρευστότητας στη συνεδρίαση του Ιουνίου, με το επιτόκιο να σκαρφαλώνει στο 19,5%.

“Αυτό αναμένεται να είναι αρκετό για να προσελκύσει ξένες εισροές και να επαναφέρει ρευστότητα στην αγορά, αλλά  και -αυτό είναι το πιο σημαντικό– να βελτιώσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην κεντρική τράπεζα”, επισημαίνει.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι θα επιδιώξει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής εφόσον επανεκλεγεί. Οι δηλώσεις του πυροδότησαν ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, με τον οίκο Fitch να προειδοποιεί σε ανάλυση του ότι “περαιτέρω διάβρωση της ανεξαρτησίας της νομισματικής πολιτικής θα επιφέρει νέες πιέσεις στο πιστωτικό προφίλ της Τουρκίας”.

capital.gr