Νέα στοιχεία για τον πρόεδρο του ΤΕΙ-Θ που διόρισε τον εαυτό του γραμματέα του ιδρύματος

Συμπληρωματικά στοιχεία για την υπόθεση του Προέδρου του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Βαρσαμίδη που αυτοδιορίστηκε και Γραμματέας του ΤΕΙ, κατέθεσε σήμερα στον Εισαγγελέα Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Γιώργος Αγγελόπουλος. Ο κ. Αγγελόπουλος κατέθεσε έναν επιπλέον φάκελο εγγράφων στην Εισαγγελία σχετικά με την υπόθεση. Πρόκειται για υλικό συμπληρωματικό αυτών που κατατέθηκαν από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τον Ιούνιο, όταν και αποκαλύφθηκε στον Τύπο η υπόθεση.

Όπως δήλωσε ο κ. Αγγελόπουλος, «το υπουργείο οφείλει να διαφυλάσσει τη νομιμότητα», ενώ σημείωσε ότι «το ΦΕΚ διορισμού Γραμματέα στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν δημοσιεύτηκε και υπήρξε παραίτηση του υπό διορισμό Γραμματέα. Στο ΥΠΠΕΘ έχουν προσκομιστεί έγγραφα που θέτουν νέες διαστάσεις ως προς τη νομιμότητα των πράξεων στο όλο ζήτημα και αυτά καταθέσαμε».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τον Ιούνιο του 2017 ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης διορίστηκε και Γραμματέας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με τετραετή θητεία, ύστερα από προκήρυξη που εκδόθηκε στις 30 Μαΐου. Τον διορισμό του προέδρου του ΑΤΕΙ ως Γραμματέα, φέρεται να υπογράφει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης καθηγητής Παναγιώτης Τζιώνας. Πρόκειται για μοναδική απόφαση στα χρονικά των ΑΕΙ,  εν ενεργεία πρόεδρος ΤΕΙ να διορίζεται στη θέση του Γραμματέα, ύστερα από προκήρυξη. Για το θέμα το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων είχε εκδώσει ανακοίνωση η οποία επισυνάπτεται.

Ενδεικτικό της αντίδρασης της ηγεσίας του υπουργείου είναι το γεγονός ότι την ίδια κιόλας μέρα είχε εκδοθεί δελτίο τύπου με τίτλο «Η αυτογελοιοποίηση ορισμένων βλάπτει τελικά όλους μας».

Όπως σημείωνε λοιπόν στις 16 Ιουνίου 2017 το υπουργείο Παιδείας στην ανακοίνωσή του:

«Δημοσιοποιήθηκε από διάφορα μέσα και μάλλον επιβεβαιώνεται από τις ανακοινώσεις των Προέδρων των ΤΕΙ μαζί και με την Ομοσπονδία διδασκόντων στα ΤΕΙ, μία πρωτοφανής στα ακαδημαϊκά χρονικά  ενέργεια: ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης αυτοδιορίζεται στη θέση του Γραμματέα με 4ετή θητεία, ενώ παραμένει Πρόεδρος του ΤΕΙ και από ότι φαίνεται υπάρχει εν ενεργεία Γραμματέας του Ιδρύματος!

Θα μπορούσε να είναι ένα σχετικά επιτυχημένο πρωταπριλιάτικο αστείο. Δεν είναι, όμως.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο Πρόεδρος ενός Ιδρύματος που συχνά κατηγορούσε του Υπουργείο ότι οι πρωτοβουλίες που πήρε για την αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπονομεύουν το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ, έρχεται τώρα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο να εκθέσει την ακαδημαϊκή κοινότητα με μία δική του, αυθαίρετη και εν πολλοίς επικίνδυνη ερμηνεία του αυτοδιοίκητου.

Ο ευτελισμός του αυτοδιοίκητου από τον Πρόεδρο του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που θεωρεί ότι οι κατοχυρωμένοι με αγώνες κανόνες μπορεί να εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες είναι πρωτάκουστος. Η ακαδημαϊκή κοινότητα έχει την υποχρέωση να περιφρουρήσει το κύρος της από τέτοιες συμπεριφορές ορισμένων που μάλιστα εμφανίζονται  ως κήνσορες της διαφάνειας και της προστασίας του αυτοδιοίκητου , ενώ την ίδια στιγμή με τις πράξεις τους καταρρακώνουν κάθε έννοια αξιοπρέπειας και ακαδημαϊσμού.

Αλήθεια, το Συμβούλιο του Ιδρύματος- θεσμού για τον οποίο κόπτεται η αξιωματική αντιπολίτευση- γιατί δεν έλεγξε τον Πρόεδρο από την καταφανώς παράνομη πράξη;

Το Υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων  θα προβεί σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες , σύμφωνα με το νόμο ενώ παράλληλα είναι επιβεβλημένη και η παρέμβαση της Δικαιοσύνης».

Πηγή: stokokkino.gr