Νέες αλλαγές στην Παιδεία προαναγγέλει ο Ν. Φίλης

Η διαδικασία διορισμών των εκπαιδευτικών, το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ θα μπουν στο μικροσκόπιο του υπουργείου Παιδείας μέσα στο επόμενο διάστημα. Τις νέες αλλαγές προαναγγέλλει ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, στη συνέντευξη του στην εφημερίδα Αυγή της Κυριακής.
Στο νέο σύστημα διορισμών, που θα θεσμοθετηθεί τους επόμενους μήνες, «θα μετρά η μακρά προϋπηρεσία σε θέση αναπληρωτή, που αποτελεί μορφωτικό κεφάλαιο για κάθε εκπαιδευτικό, ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα σε νέα παιδιά να εξασφαλίσουν μια θέση στη δημόσια εκπαίδευση».
Κατά τον υπουργό, το υπάρχον σύστημα των εισαγωγικών για τα πανεπιστήμια «έχει εξαντλήσει τη δυναμική του», για αυτό και σκοπεύουν να το αλλάξουν με ένα σύστημα το οποίο θα αναβαθμίζει το σχολείο και προφανώς δεν θα επηρεάζει τους φετινούς μαθητές της Γ’ λυκείου. Αυτό προϋποθέτει, σύμφωνα με τον κ. Φίλη, αναμόρφωση του Λυκείου και κυρίως των δύο τελευταίων τάξεών του.

Σε ό,τι αφορά τον τρόπο διοίκησης των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων, ο υπουργός έκανε λόγο για επανασύσταση του πρυτανικού συμβουλίου με διευρυμένη σύνθεση και τη συμμετοχή των φοιτητών στα όργανα.