Νέες αποκαλυπτικές επιστολές που εκθέτουν τους… Μακεδονομάχους της ΝΔ

Η προχτεσινή αποκάλυψη από το Documentο της επιστολής του Κώστα Καραμανλή στον Τζορτζ Μπους έχει μείνει ακόμα αναπάντητη από τη Ν.Δ.

Ο κ Μητσοτάκης κρύβεται πίσω από τους κύκλους του πρώην πρωθυπουργού οι οποίοι επιχείρησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις με μια σειρά επιχειρημάτων αλλά η ηγεσία της Ν.Δ εξακολουθεί να παραμένει σιωπηλή. Τι να πει άλλωστε; Η αλήθεια είναι ότι με την αποκάλυψη αυτή καταρρέει ο μύθος του νέου μακεδονικού αγώνα που έπλασε για τον εαυτό του ο κ Μητσοτάκης παρασυρόμενος από τη γραμμή Σαμαρά και με μοναδικό κίνητρο τα προσδοκώμενα εκλογικά οφέλη.

Από τη στιγμή που αποδεικνύεται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πολύ καλύτερη από τη γραμμή στην οποία είχε υποχωρήσει η Ν.Δ το 2005 πώς θα στηρίξει τώρα τις αθλιότητες περί κακής αν όχι προδοτικής συμφωνίας;

Το μόνο επιχείρημα που ψελλίζουν στις συνεντεύξεις τους τα στελέχη της Ν.Δ είναι ότι η επιστολή αυτή του πρώην πρωθυπουργού στάλθηκε μόνο στον πρόεδρο των ΗΠΑ για λόγους τακτικής επειδή είχε προηγηθεί η αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία.

Το επιχείρημα είναι έωλο. Όπως αποκαλύπτει σήμερα η Εφημερίδα των Συντακτών τις ίδιες μέρες 7, 8 και 9.4.2005 στάλθηκαν από τον τότε πρωθυπουργό επιστολές με πανομοιότυπο περιεχόμενο στον καγκελάριο της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο και τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου και πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πανομοιότυπες επιστολές απέστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης προς τον Ολι Ρεν επίτροπο της Ε.Ε αρμόδιο για τη διεύρυνση τον Ζαν Ασελμπορν υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου που είχε τότε την προεδρία της Ε.Ε και τον Χαβιέ Σολάνα ύπατο εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας.

Ολες αυτές οι επιστολές έχουν τα εξής κοινά στοιχεία με την επιστολή προς τον πρόεδρο Μπους.

  1. Υιοθετούν την ονομασία Makedonija Skopje η οποία είναι η χειρότερη από όσες έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και φυσικά δεν πρόκειται για γεωγραφικό προσδιορισμ.
  2. Στη συμφωνία που κατέληγε η κυβέρνηση της Ν.Δ δεν προβλεπόταν να ισχύει το όνομα erga omnes αλλά μόνο στον OHE και οι χώρες του οργανισμού απλώς ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν το νέο όνομα.
  3. Στις επιστολές αναφέρεται ρητά ότι δεν ζητείται αλλαγή στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ εφόσον το συνταγματικό όνομα Republika Makedonija θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ κάτι το οποίο σημαίνει ότι δεν απαιτείται καμιά συνταγματική αλλαγή.

Διαβάστε περισσότερα στο σημερινό φύλλο της Εφημερίδας των Συντακτών