Οι νέες ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές της ΔΕΗ

“Γενναίες ρυθμίσεις που όμοιές της δεν κάνει καμία άλλη εταιρεία στη χώρα” χαρακτήρισε ο Γιώργος Αδαμίδης, πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ, τα νέα προγράμματα διακονονισμού των ληξιπρόθεσμών οφειλών στα οποία μπορούν να ενταχθούν οι καταναλωτές. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ – ΜΠΕ “Πρακτορείο 104,9 fm” περιέγραψε τις δυνατότητες για πάγωμα οφειλών έως 500 ευρώ αλλά και τη ρύθμιση οφειλών σε δόσεις.

“Για τα 500,00 ευρώ έχει να κάνει μόνο το πρόγραμμα του παγώματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών για ένα χρόνο, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.

Για πάνω από 500,00 ευρώ, υπάρχει η δυνατότητα των 18 και των 36 δόσεων” ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και διευκρίνισε ότι “αν θέλει κάποιος να πληρώσει ένα 15% προκαταβολής στο (οφείλόμενο) ποσό του, μπορεί να πάρει τις 36 δόσεις. Αν θέλει να πληρώσει ένα 10% της προκαταβολής, να πάρει 18 δόσεις”.

Ο κ. Αδαμίδης σχολίασε στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, πως υπήρξαν έξι παρατάσεις προκειμένου οι πολίτες να διευθετήσουν τις οφειλές τους, επισημαίνοντας ότι πέρα από τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, υπάρχουν καταναλωτές κατά συνείδηση κακοπληρωτές.. “Ένας που έχει ένα μικρό σπίτι ή που είναι φτωχός άνθρωπος, προσπαθεί να είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του. Αυτό το λένε όλα τα στοιχεία. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μόνο ένα 18% απλήρωτων λογαριασμών στην Ορεστιάδα, στο Διδυμότειχο και να υπάρχει 50% απλήρωτων λογαριασμών στη Ρόδο. Δεν μπορεί να με πείσει κανείς εμένα ότι στη Ρόδο είναι φτωχότεροι απ’ ότι στην Ορεστιάδα” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.

“Όταν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει το ρεύμα του, γιατί πραγματικά υπάρχουν και τέτοιοι συνάνθρωποι, εντάσσονται είτε στο κοινωνικό τιμολόγιο, είτε στο τιμολόγιο των απόρων, όπου παίρνει και τζάμπα ρεύμα. Αλλά όταν συνειδητά ο άλλος δεν το πληρώνει γιατί επιλεγεί να πληρώσει το κινητό του τηλέφωνο ή να πληρώσει οποιαδήποτε άλλη επιλογή, τότε υπάρχουν προβλήματα”, συμπλήρωσε ο κ. Αδαμίδης και αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη περίπτωση λογαριασμού ο οποίος δεν εξοφλείτο τα τελευταία επτά χρόνια. “Πρόσφατα μου ήρθε ένα ζήτημα από μία κυρία η οποία είχε έναν λογαριασμό σε ένα διαμέρισμα 50 τετραγωνικών της τάξης των 3.500,00 ευρώ. Δεν είχε πληρώσει τα τελευταία 7 χρόνια”.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ έδωσε διευκρινήσεις, σύμφωνα με το ΑΠΕ, για τις εισπρακτικές εταιρίες “οι οποίες αφορούσαν σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα του 2014 για οφειλές από κάποιους οι οποίοι συνειδητά επέλεξαν να εγκαταλείψουν τη ΔΕΗ και να πάνε σε άλλον πάροχο” και επισήμανε ότι ο ρόλος εταιρείας στην οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΗ θα είναι συμβουλευτικός.

“Να δούμε με ποιον τρόπο μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί ως ΔΕΗ στην εισπραξιμότητα. Όχι να δοθούν σε εισπρακτικές εταιρείες έτσι όπως τις γνωρίζουμε και να ενοχλούν τους καταναλωτές και να ενοχλούν τον κόσμο. Δε μιλάμε γι’ αυτό” σχολίασε ο κ. Αδαμίδης.

“Πάρα πολλοί υποστηρίζουν ότι το ρεύμα είναι ένα αγαθό, συμφωνούμε απόλυτα, αλλά δεν είναι δωρεάν. Δεν μπορεί να είναι δωρεάν. Αυτοί οι οποίοι απολαμβάνουν το δωρεάν ρεύμα, είναι συγκεκριμένοι συμπολίτες μας που πραγματικά ζουν στη φτώχεια και στη δυστυχία” είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ.