Νεφελούδης: Μεθοδεύουν νέα κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος

«Ο κ. Βρούτσης έχει εδώ και δέκα ημέρες έκθεση στα χέρια του που έχει ένα «ευνοϊκό» σενάριο για 12% ύφεση και ένα κακό με 18% ύφεση, με ποσοστά ανεργίας δυσθεώρατα, ίσως και ψηλότερα από αυτά που παραλάβαμε το 2015. Αν φτάσει η ανεργία στο 23% από 17% σήμερα, αυτό σημαίνει 3 δισ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ, έναν ΕΦΚΑ που ήδη κατάντησαν ελλειμματικό και έχουν βάλει χέρι στα αποθεματικά του», τόνισε ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Εργασίας

Αντί να επιδοτήσει την εργασία και να καλύψει τις εισφορές εργαζόμενων, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιβάλλει να τις πληρώνουν οι επιχειρηματίες με επιχειρήσεις που η ίδια τους έκλεισε, κάθε 1% ανεργίας αντιστοιχεί σε 500 εκατ. ευρώ, εάν η ανεργία φτάσει στο συντηρητικό 23% ο ΕΦΚΑ θα έχει έλλειμμα 3 δισ. ευρώ, με ό,τι σημαίνει αυτό για την καταβολή συντάξεων, είπε ο πρώην γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

Δυστυχώς, αυτά που βλέπουμε είναι η αρχή, είπε ο κ. Νεφελούδης. Είχαμε προβλέψει αυτό που έγινε και την περίοδο αντιμετώπισης της πανδημίας, την επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για ενίσχυση της ανεργίας και των κλεισμένων επιχειρήσεων, αντίθετα με την δική μας στο πρόγραμμα #ΜένουμεΌρθιοι, αυτή όλης της Ευρώπης, για ενίσχυση της εργασίας. Στο «δεύτερο ημίχρονο» η αθλιότητα συνεχίζεται με την επιδότηση της ανεργίας. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Κ. Μητσοτάκης χτες, αντί να ενισχύεται ο τουρισμός, επιδοτείται η ανεργία στον χώρο του τουρισμού. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Γ. Βούτσης παραδέχεται ότι έχει ούτως ή άλλως 120.000 ανθρώπους που δεν θα δουλέψουν φέτος. Προσέξτε νούμερα, 120.000 δεν θα δουλέψουν φέτος, 120.000 οικογένειες θα μείνουν στον άσσο… και θα πάρουν το εποχικό επίδομα των 500 ευρώ. Πλάκα κάνουμε; αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Θύμισε ότι προεκλογικά το 2019 έλεγαν για την μεσαία τάξη που είχε… τσακίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έρχονται τώρα να υποχρεώσουν τον εργοδότη που έχει κλειστή επιχείρηση επειδή το επέβαλε το κράτος να πληρώνει αυτός τις ασφαλιστικές εισφορές, αντί να τις καλύπτει το κράτος. Είναι απίστευτο μίγμα υποκρισίας και ακραίου νεοφιλελευθερισμού, παρωχημένου. Αυτό που γίνεται στην Ελλάδα δεν γίνεται σε καμία από τις χώρες της Ευρώπης -ελέω Θεοδωρικάκου, κινδυνεύουν να θεωρηθούν… κομμουνιστικές!

Είπαν και άλλα ψέματα, συνέχισε, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι έχει ίδιο κατώτατο με την Ελλάδα η Ισπανία των Σοσιαλιστών και του Podemos, αλλά είναι 1.050 ευρώ ο κατώτατος στην Ισπανία.

Στα «ψιλά γράμματα» των χθεσινών ανακοινώσεων, σημείωσε ο ίδιος, ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ότι δεν θα επιτρέπεται η αλλαγή σχέσης εργασίας από μερική σε πλήρους, για να μπορεί να λάβει το ευεργέτημα η επιχείρηση, ενώ έπρεπε να είναι ακριβώς το ανάποδο. Είναι διαστροφή της υπόθεσης. Ο κ. Βρούτσης έχει εδώ και δέκα ημέρες έκθεση στα χέρια του που έχει ένα «ευνοϊκό» σενάριο για 12% ύφεση και ένα κακό με 18% ύφεση, με ποσοστά ανεργίας δυσθεώρατα, ίσως και ψηλότερα από αυτά που παραλάβαμε το 2015. Αυτή η αναλογιστική μελέτη λέει ότι κάθε 1% αύξηση της ανεργίας κοστίζει 500 εκατ. ευρώ. Αν φτάσει η ανεργία στο 23% από 17% σήμερα, αυτό σημαίνει 3 δισ. ευρώ έλλειμμα στον ΕΦΚΑ, έναν ΕΦΚΑ που ήδη κατάντησαν ελλειμματικό και έχουν βάλει χέρι στα αποθεματικά του.

Δεν βάζουν χέρι στα αποθεματικά που τους αφήσαμε, να κάνουν τα στοιχειώδη, τόνισε ο κ. Νεφελούδης. Για τον τουρισμό, η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Νοτοπούλου μίλησε για ένα γενναίο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού 1 δισ. ευρώΤο κράτος μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο, είναι εργαλείο στις κρίσιμες περιόδους, να ενισχυθεί και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και η εργασία.