Νέοι «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ

Αυστηρούς «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις κάθε είδους, αναμένεται να βάλει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Υγείας για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνος της Κυριακής» ομάδα εργασίας στον ΕΟΠΥΥ έχει ξεκινήσει να επεξεργάζεται τον νέο κανονισμό παροχών (ΕΚΠΥ), μέσω του οποίου θα εφαρμοσθούν αυστηροί κανόνες για την πραγματοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων.

Συνέπεια είναι να πραγματοποιούνται ίδιες εξετάσεις από ασφαλισμένους χωρίς να θεωρούνται απαραίτητες. Αυτό όμως έχει ως συνέπεια να ξεπερνιέται η προϋπολογισθείσα δαπάνη και να πληρώνει το σύνολο των παρόχων επιστροφές στον ΕΟΠΥΥ (clawback). Σήμερα ο μεγαλύτερος Οργανισμός Υγείας της χώρας που έχει στη διάθεσή του περί τα 5,5 δις ευρώ για τους περίπου 10 εκατ. ασφαλισμένους του, διαθέτει για εξετάσεις κάθε είδους 400,5 εκατ.ευρώ ετησίως. Από αυτά για εξετάσεις βιολογικών υλικών δίνονται 212 εκατ. ευρώ, για μαγνητικές (MRI) 56 εκατ. ευρώ, για Υπερηχογραφήματα Ακτινοδιαγνωστικών Εργαστηρίων 42 εκατ ευρώ και μεταξύ άλλων για μαστογραφίες 11 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κλάδος εδώ και καιρό διαμαρτύρεται για τις υπέρογκες επιστροφές clawback και ζητά να εφαρμοσθούν τα διαγνωστικά πρωτόκολλα ώστε να υπάρξει ένας έλεγχος στην υλοποίηση των διαγνωστικών εξετάσεων. Άλλωστε οι υποχρεωτικές επιστροφές μαζί με τις υποχρεωτικές εκπτώσεις που είναι υποχρεωμένοι να κάνουν οι πάροχοι του ΕΟΠΥΥ, οι επιβαρύνσεις ξεπερνούν σε κάποιες περιπτώσεις και το 50% των εσόδων τους.

Έλεγχοι

Εκδίδουν δηλαδή παραπεμπτικά στα ονόματα ασφαλισμένων, ενώ οι εξετάσεις δεν πραγματοποιούνται ποτέ. Χρεώνουν ωστόσο στη συνέχεια τον ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις αυτές ζητώντας να τους αποπληρωθούν κανονικά. Υψηλόβαθμα στελέχη του ΕΟΠΥΥ έχουν υπολογίσει – αναφέρουν έγκυρες πηγές του «Εθνος της Κυριακής»- ότι περίπου 2 στις 10 εξετάσεις που χρεώνονται στον οργανισμό είναι πλασματικές.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σήμερα ο Οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει εάν μία εξέταση πραγματοποιήθηκε ή όχι, καθώς το ηλεκτρονικό σύστημα δεν καταγράφει τα αποτελέσματα αλλά ούτε καν εάν αυτή έχει γίνει.

Γι αυτό και όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο ΕΟΠΥΥ σχεδιάζει να ενσωματώσει στο ηλεκτρονικό σύστημα μία εφαρμογή μέσω της οποίας θα ελέγχει εάν μία εξέταση έγινε ή όχι. Ταυτόχρονα προτίθεται να ζητήσει από τους παρόχους που πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις, να διατηρούν τα αποτελέσματα για τουλάχιστον δύο χρόνια σε ψηφιακή μορφή. Κάτι αντίστοιχο είχε ζητηθεί και στο παρελθόν αλλά οι συνεργαζόμενοι φορείς αρνήθηκαν.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων Ελλάδος και Α’ Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της Αθήνας Καρδιολόγος Φώτης Πατσουράκος επισημαίνει στο «Εθνος της Κυριακής» ότι εδώ και περίπου 2,5 χρόνια είναι έτοιμα διαγνωστικά πρωτόκολλα για τουλάχιστον 100 από τις περίπου 1000 διαθέσιμες εξετάσεις, αλλά αυτά δεν έχουν ενσωματωθεί ποτέ στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ.

Όπως εξηγεί: «Αποτέλεσμα είναι να επαναλαμβάνονται εξετάσεις σε μικρά χρονικά διαστήματα που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται και να επιβαρύνεται το σύστημα του ΕΟΠΥΥ σε βάρος τόσο των υπολοίπων ασφαλισμένων όσο και των εργαστηριακών γιατρών και διαγνωστικών εργαστηρίων».

Ωστόσο όταν θα υπάρχει συγκεκριμένος λόγος να επαναληφθεί μία εξέταση από ασφαλισμένο, αυτό θα γίνεται με ειδικό σημείωμα του γιατρού το οποίο θα δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον ασθενή ώστε να λαμβάνει έγκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Εξετάζεται μάλιστα στο πλαίσιο να μειωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, η έγκριση να χορηγείται ηλεκτρονικά με την ψηφιακή κατάθεση των δικαιολογητικών.