Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας ευνοεί τις πολυεθνικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις

Ανακοίνωση κατά της επιχειρούμενης κατάργησης της κυριακάτικης αργίας εξέδωσε η Νεολαία του Σύριζα. Οπως αναφέρει μία τέτοια ρύθμιση ευνοεί τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις πολυεθνικές, προσβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνιστά αναχρονισμό.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, οι δανειστές, με πρόσχημα την τόνωση της αγοράς, ζητούν την απελευθέρωση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων για 32 Κυριακές το χρόνο, στις περιοχές με έντονη τουριστική κίνηση.

Ως Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α., θεωρούμε ότι η Κυριακάτικη αργία αποτελεί σημαντική κατάκτηση του εργατικού κινήματος, μετά από πολυετείς και αιματηρούς αγώνες. Η ουσιαστική κατάργησή της προσβάλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων, περιορίζει δραστικά τον ελεύθερο χρόνο τους, μειώνει τα περιθώρια ανάπαυσης και ψυχαγωγίας και εντείνει την εκμετάλλευση τους.

Οι μόνοι που θα ευνοηθούν από μία τέτοια εξέλιξη είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πολυεθνικές που θα αυξήσουν τα κέρδη τους, εις βάρος των εργαζομένων αλλά και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επίσης ταχθεί ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Η γενίκευση του πιλοτικού προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας, η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας αποτελούν ουσιαστικά βήματα για τον εκδημοκρατισμό των εργασιακών σχέσεων .

Ωστόσο, η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας συνιστά αναχρονισμό και ως εκ τούτου καθήκον μας είναι η περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η Νεολαία ΣΥ.ΡΙΖ.Α. θα δώσει αγώνα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Θα είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, ενάντια στα πολυκαταστήματα και τις πολυεθνικές».