Νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες

Η ατζέντα του προγράμματος και της διαπραγμάτευσης αναμένεται να τεθεί το μεσημέρι στις Βρυξέλλες, κατά τη συνάντηση του κοινοτικού επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, καθώς και με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη.

Συγκεκριμένα πρόκειται να συζητηθούν θέματα που άπτονται τόσο της ολοκλήρωσης της υλοποίησης των 15 προαπαιτούμενων από την πρώτη αξιολόγηση -και κατ’ επέκταση της εκταμίευσης της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ- όσο και της προετοιμασίας για την έναρξη της διαπραγμάτευσης για τη δεύτερη αξιολόγηση στην οποία περιλαμβάνονται και τα εργασιακά. Σημαντικά ζητήματα για το οικονομικό επιτελείο και την κυβέρνηση αποτελούν, επίσης, η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, καθώς και για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ από το 2019 και μετά, όταν η Ελλάδα θα είναι εκτός προγράμματος. Αυτό άλλωστε ξεκαθάρισε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη Real News και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Ειδικά για το χρέος πάντως, αναμένονται τα βραχυπρόθεσμα μέτρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), αλλά και η έκθεση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση την οποία θα υπάρξει διαπραγμάτευση μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαϊκών θεσμών, προκειμένου να αποφασιστεί η συμμετοχή εκ νέου του Ταμείου στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα πάντως, αν και η κυβέρνηση ελπίζει στην εξασφάλιση κάποιου συγκεκριμένου μέτρου μέχρι τη συνεδρίαση του Eurogroup τον Οκτώβριο, το πιθανότερο είναι οποιαδήποτε απόφαση να αναβληθεί τουλάχιστον μέχρι την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Το βασικό ζητούμενο αναφορικά με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα πάντως είναι να εκλείψει ο κίνδυνος από πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον, κάτι που θα σήμαινε καταστροφή για την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού.

Παράλληλα, στη συνάντηση με τον κοινοτικό επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, σε συνδυασμό με τις αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Με βάση τους στόχους που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τα «κόκκινα» δάνεια πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40% έως το 2019. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των προαπαιτούμενων είναι και οι αλλαγές στον «νόμο Δένδια» για τη διαχείριση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων.

Πέρα από τη συνάντηση Τσακαλώτου, Σταθάκη, Χουλιαράκη με τον Πιέρ Μοσκοβισί, εντός της ημέρας θα πραγματοποιηθεί και το προπαρασκευαστικό Euro Working Group εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 9 Σεπτεμβρίου. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει στο Euro Working Group ο Γιώργος Χουλιαράκης. Η συνάντηση του Euro Working Group έχει ιδιαίτερη αξία, αφού αναμένεται να οριστικοποιηθεί ο κατάλογος με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης και να ανοίξει ο δρόμος για την επάνοδο των θεσμών στην Αθήνα.

Πηγή: koutipandoras.gr