Νεωτερικά και με Γιόκο Όνο τα 51α Δημήτρια

Παρουσιάστηκε σήμερα το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων. Το πρόγραμμα του φετινού… αστυβάλ (και όχι πια… φεστιβάλ) είναι ιδιαίτερο και νεωτερικό, καλλιτεχνικώς και κοινωνικώς ευαίσθητο, όπως το συνθέτουν το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά συμβάντα, ο χορός, ο κινηματογράφος, η performance και τα εργαστήρια, ένας διάλογος με την πόλη μέσω των τεχνών, η επικοινωνία ανθρώπων και τάσεων, που μέσα στον κατακερματισμένο κόσμο θα συνυπάρξουν και θα μεταλάβουν ορίζοντα και προοπτική. Μια απόπειρα συνύπαρξης και συντονισμού μέσω 42 εκδηλώσεων, που άφοβα θα επιχειρήσουν, κινούμενα σε ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικής ανθρωπογεωγραφίας και αντισυμβατικών θεωρήσεων-θεαμάτων, να συνενώσουν και να συνεγείρουν τη Θεσσαλονίκη.

Κοσμοπολίτικα, έκκεντρα και εκκεντρικά, τολμηρά και ευαίσθητα, τα φετινά Δημήτρια επιχειρούν και πάλι ένα «άλμα» και ονειρεύονται μια Θεσσαλονίκη που δεν πτοείται.  Αναθεωρητικά και απελευθερωμένα από την κοινοτοπία, τα φετινά Δημήτρια, που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν σήμερα, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, στο σταθμό του Μετρό, στη στάση «Πανεπιστήμιο».

synenttyp51wndhmhtr2Το φετινό «αστυβάλ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρόγραμμα, θα διαρκέσει από την 1η έως και την 23η Οκτωβρίου 2016. Ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως η διοίκηση του δήμου επιμένει να βρει μια καινούρια ταυτότητα. «Όταν λέμε καινούρια ταυτότητα εννοούμε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε στις επιταγές των καιρών και να καταλάβουμε καταρχήν τι θέλει ο κόσμος και κατά δεύτερον τι θέλουμε εμείς να του προσφέρουμε και πώς, αν θέλετε, δεν ντρέπομαι να πω τη λέξη, να καθοδηγήσουμε την πόλη σε αναζητήσεις στο επίπεδο του πολιτισμού, σε αναζητήσεις τέτοιες οι οποίες θα έχουν πραγματικά να κάνουν τον κόσμο να σκέφτεται πιο πολύ» είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος, ο οποίος σχολίασε παράλληλα τη φυγή νέων ανθρώπων από τη Θεσσαλονίκη, εκφράζοντας την άποψη ότι αυτό που εν τέλει έχει σημασία είναι η δυνατότητα της ίδιας της πόλης να εμπνέει τους νέους και να τους οδηγεί στο να διακρίνονται.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού, Έλλη Χρυσίδου, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια της διοίκησης να δώσει τα τελευταία πέντε χρόνια διαφορετική προοπτική και προεκτάσεις στη διοργάνωση των Δημητρίων. «Προσπαθούμε με έναν προϋπολογισμό μειωμένο κατά τα 2/3 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια να δημιουργήσουμε ένα φεστιβάλ σύγχρονο, που να ανταποκρίνεται στην ιστορία, αλλά κυρίως στο αύριο της πόλης. Η εποχή απαιτεί νέες πρακτικές, συγχρονισμό και προτάσεις. Η διαφορετική οπτική που προτείνουμε οφείλει να ανταποκρίνεται στις προκλήσεις των καιρών, να δείχνει τους τρόπους με τους οποίους η τέχνη μπορεί να απαντάει σε ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία, τους τρόπους δηλαδή με τους οποίους η τέχνη μπορεί να είναι ταυτόχρονα και πολιτική» τόνισε η Έλλη Χρυσίδου.

Η αντιδήμαρχος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επιλογή της σημερινής διοίκησης να επενδύσει στην εξωστρέφεια του θεσμού των Δημητρίων. «Μας ενδιαφέρει ένα φεστιβάλ που δεν περιορίζεται εντός των τειχών. Τα τρία τελευταία χρόνια είδαμε με ικανοποίηση μαζί και με τους καλλιτεχνικούς συμβούλους, ότι δεν είναι πια ένας άγνωστος θεσμός, κυρίως στις γειτονικές μας χώρες, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης. Τα Δημήτρια θα αποτελούν πάντα για μας ένα εργοτάξιο. Θα στεκόμαστε με σεβασμό σε ό,τι έχει γίνει, αλλά θα προχωράμε και για δείξουμε πραγματικά ότι αυτή η πόλη μπορεί να ενταχθεί στο χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών κέντρων».

Η συμμετοχή της Γιόκο Όνο

screenshot-2016-09-21-19-42-03Βαρύ χαρτί της φετινής διοργάνωσης αποτελεί η εγκατάσταση-διαδραστικό πρότζεκτ (στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σ’ όλη τη διάρκεια των Δημητρίων, από 1-23 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο) της 83χρονης διεθνούς φήμης εικαστικού Γιόκο Όνο -χήρας του Τζον Λένον, η οποία ωστόσο δεν θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη, αλλά μόνον τα… φέρετρα, οι σκάλες και οι καθρέφτες, που αποτελούν τα βασικά υλικά της εγκατάστασής της, που θα καλέσει τους πολίτες να… «ανατινάξουν τις συμβάσεις και να απελευθερώσουν ενέργεια». Η ιστορικός Τέχνης και γενική συντονίστρια του καλλιτεχνικού προγράμματος των Δημητρίων, Θούλη Μισιρλόγλου, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην εγκατάσταση της οποίας με τίτλο «ExIt» εγκαινιάζει το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. «Η Yoko Ono προωθεί, μέσω του έργου της, την ιδέα της συλλογικότητας και ζητά τη συμμετοχή του κοινού. Η ίδια παραμένει για τους Θεσσαλονικείς μια μεγάλη γνωστή – άγνωστη, καθώς η πόλη δεν έχει δει μέχρι στιγμής τη δουλειά της. Είναι ευκαιρία για όλους μας να τη γνωρίσουμε, ξεχνώντας τα συμβατικά πλαίσια του εμπορευματοποιημένου έργου τέχνης».

Το πρόγραμμα των 51ων Δημητρίων βρίσκεται ήδη αναρτημένο στην ιστοσελίδα http://dimitria.thessaloniki.gr/51/mainpage

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...