Νιγηρία: Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν την πόλη Μπάγκα για να ξεφύγουν από επίθεση τζιχαντιστών

Εκατοντάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν μια πόλη της βορειοανατολικής Νιγηρίας όπου επιτέθηκαν τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και κατέφυγαν στην πρωτεύουσα της Πολιτείας Μπόρνο, διαπίστωσαν συνεργάτες του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς το Σάββατο.

Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών και η αναταραχή στην περιοχή εντείνονται, ενόψει των εκλογών στις οποίες ο πρόεδρος της Νιγηρίας θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία στις αρχές του 2019. Η ασφάλεια έχει μετατραπεί σε κεντρικό ζήτημα στην προεκλογική εκστρατεία.

Μια φράξια της Μπόκο Χαράμ που αυτονομήθηκε το 2016, το Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ), ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε στρατιωτική βάση στην Μπάγκα, στην ανατολική Πολιτεία Μπόρνο, η οποία σύμφωνα με τον στρατό της Νιγηρίας έγινε την Τετάρτη.

Η μάχη για τον έλεγχο της πόλης στρατηγικής σημασίας, στα σύνορα της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν, ανάγκασε εκατοντάδες κατοίκους της να καταφύγουν στην Μαϊντουγκούρι, περίπου 200 χιλιόμετρα νοτιότερα.

“Στην Μπάγκα, σχεδόν πέσαμε στα χέρια της Μπόκο Χαράμ (…) χθες (σ.σ. την Παρασκευή) τριγύριζαν” στην πόλη, είπε ο Άμπντουλ Κάμι, κάτοικός της.

Τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, σύμφωνα με άλλους κατοίκους.

Επίσης οι αντάρτες συγκρούστηκαν με στρατιωτικούς στη Μονγκούνο, μια κοντινή κοινότητα.

Το Ισλαμικό Κράτος, σε μια ανακοίνωση που μετέδωσε το πρακτορείο “ειδήσεων” Άμακ, όργανο προπαγάνδας των τζιχαντιστών, υποστήριξε ότι οι μαχητές του “σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες (στρατιώτες), πήραν τέσσερις αποστάτες αιχμαλώτους, έκαψαν στρατόπεδα και κατέσχεσαν όπλα και πυρομαχικά” των στρατιωτών.

Η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, την οποία ο Μπουχάρι υποσχόταν ότι θα τερματίσει όταν αναλάμβανε την εξουσία το 2015, έχει σκοπό να επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος σε Πολιτείες της βορειοανατολικής Νιγηρίας. Ο ανταρτοπόλεμος έχει αναγκάσει 2,7 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ έχει αφήσει πίσω του περίπου 30.000 νεκρούς, κατά εκτιμήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ