Νίκος Ανδρουλάκης: Να μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη

Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των Ευρωεκλογών αλλά η Ευρώπη και τα ζητήματα που θα μας απασχολήσουν τα επόμενα πέντε χρόνια απουσιάζουν εμφατικά από τη δημόσια συζήτηση. Καθώς είμαι πάλι υποψήφιος, θεωρώ καθήκον μου, πριν σας ζητήσω να με τιμήσετε ξανά με την ψήφο σας στις 26 Μαΐου να σας κάνω έναν μικρό απολογισμό του έργου μου.

Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα την ευκαιρία να εργαστώ σε σημαντικά θέματα. Το τελευταίο και ίσως πιο σημαντικό ήταν η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και η δημιουργία του rescEU για το οποίο ήμουν υπεύθυνος εκ μέρους της Σοσιαλιστικής Ομάδας, και το οποίο συμπεριελήφθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα 20 πιο σημαντικά επιτεύγματα της Ένωσης την περασμένη πενταετία. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός θα βοηθήσει τη χώρα μας και τα άλλα Κράτη της Ευρώπης να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες, με την αγορά καινούριων μέσων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και την χρηματοδότηση της επισκευής εθνικών μέσων, όπως είναι τα πυροσβεστικά αεροπλάνα καναντέρ.

Επίσης ως μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ασχολήθηκα ιδιαίτερα με ζητήματα που άπτονται των εθνικών μας θεμάτων. Με παρεμβάσεις μου πέτυχα να ενσωματωθούν στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τροπολογίες που αφορούν τα εθνικά μας θέματα, τις σχέσεις με την Τουρκία αλλά και τις σχέσεις μας με τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όμως στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, δεν ψηφίζουμε απλώς για Ευρωβουλευτές. Οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν, θα αποτελέσουν την πυξίδα για την πορεία της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Με αυξημένες τις αρμοδιότητές του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμμετέχει κανονικά στην νομοθετική διαδικασία, ενώ μέσω της διαδικασίας του επικεφαλής υποψηφίου, το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών θα επηρεάσει την επιλογή του επόμενου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στο οποίο συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία και ουσιαστικά κυβερνά την Ευρώπη από το 2004, με επικεφαλής τον συντηρητικό κ. Βέμπερ, μας ζητάει να συνεχίσουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, ευαγγελιζόμενο μία θεσμική στασιμότητα που οδηγεί την Ευρώπη σε βραχυπρόθεσμη παρακμή.

Από την άλλη, έχουμε μία Ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία πιστεύει στην προστασία α λα καρτ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραμένει φοβική στην ενίσχυση της Ευρώπης και των κοινών θεσμών, παρά το γεγονός ότι είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τις αρνητικές παρενέργειες της παγκοσμιοποίησης.

Μόνο οι Σοσιαλδημοκράτες, στους οποίους συμμετέχει το Κίνημα Αλλαγής, μπορούν να παρουσιάσουν μαζί με τους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους μία ολοκληρωμένη, ριζοσπαστική και προοδευτική προγραμματική συμφωνία για το μέλλον της Ευρώπης. Για ένα κοινό φορολογικό πλαίσιο των επιχειρήσεων που θα διασφαλίζει ότι ο πλούτος θα φορολογείται εκεί που παράγεται, χωρίς να επιτρέπει την φοροαποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες στερούν έσοδα από το κοινωνικό κράτος. Για μία πραγματικά Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας των συνόρων, ώστε τα Ελληνικά σύνορα να είναι πλήρως προστατευμένα. Για έναν ισχυρό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό συνοχής που θα επιτρέψει την εφαρμογή πολιτικών σύγκλισης και όχι αύξησης των ανισοτήτων όπως έγινε κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Στις 26 Μαΐου με την ψήφο μας αποφασίζουμε για το μέλλον της Ευρώπης και τη θέση της Ελλάδας σε αυτή. Ας μην αφήσουμε αυτή την ευκαιρία να πάει χαμένη.

 

*Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ευρωβουλευτής της ΕΛΙΑΣ και υποψήφιος ευρωβουλευτής ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ