Νίκος Ταχιάος: Στρατηγική μου να καταργήσω την απλή αναλογική στην πράξη

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Νίκος Ταχιάος θεωρεί πως δεν αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να βρεθεί εκτός της τελικής μάχης του δεύτερου γύρου, που όπως όλα δείχνουν, θα κρίνει την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης για την σαλονίκης.

“Δεν κινούμαι στη σφαίρα του φανταστικού” τονίζει και πιστεύει πως ο συνδυασμός του θα πετύχει την αυτοδυναμία και θα καταργήσει στην πράξη την απλή αναλογική. Για τους συνυποψήφιους του, που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, τονίζει ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί με παρέμβαση του κόμματος, ούτε με διαγραφές και αφήνει αιχμές για παζάρια θέσεων και εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Για τον νυν δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη τονίζει ότι έχει αποτύχει στα προβλήματα της καθημερινότητας και πως κατά τη δεύτερη θητεία του αναλώθηκε σε μία επικοινωνιακή πόλωση χωρίς περιεχόμενο. Τονίζει ότι η πόλη χρειάζεται ένα ισχυρό δήμαρχο με λυμένα χέρια κι όχι ένα μαέστρο μιας κακόηχης ορχήστρας ενώ σε ερώτηση για τον δήμαρχο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ τονίζει ότι θα τον υποδεχθεί μόνο “ως δήμαρχο των Σκοπίων”.

  • Κύριε Ταχιάο, ο επόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, όποιος και να είναι, αναπόφευκτα θα συγκριθεί με τον τωρινό, τον Γιάννη Μπουτάρη, τον οποίο πολλοί θεωρούν μεγάλο δήμαρχο. Πράγματι ενίσχυσε την εικόνα της πόλης, αλλά τα σπασμένα κι αποκλεισμένα πεζοδρόμια, το χάος με τα σκουπίδια και το κυκλοφοριακό είναι η πραγματικότητα της πόλης. Τελικά ο κ.Μπουτάρης είναι μεγάλος ή μικρός δήμαρχος;

Τι θα πει μικρός ή μεγάλος δήμαρχος; Πολύ μανιχαϊστικό! Δεν είμαι εγώ αυτός που θα κάνει την αποτίμηση της κληρονομιάς Μπουτάρη στο δήμο Θεσσαλονίκης. Την άποψη μου την έχω εκφράσει δημόσια και έχω πει ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει συμβάλει θετικά στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, αλλά έχει αποτύχει να δώσει λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητας των Θεσσαλονικέων, όπως η καθαριότητα, η ασφάλεια και η φροντίδα του δημόσιου χώρου.

  • Είσαστε αντιδήμαρχος του Β. Παπαγεωργόπουλου τον οποίο υπερασπιστήκατε στο δικαστήριο. Η υπόθεση της υπεξαίρεσης έχει σημαδέψει την παράταξη της ΝΔ. Κάποιοι σας βλέπουν ως συνέχεια εκείνης της περιόδου. Έχετε κάνει την αυτοκριτική σας; Μιλάτε για το μέλλον, αλλά έχοντας το χρίσμα της παράταξης, δεν χρεώνεστε και το παρελθόν της;

Η ευθύνη για αξιόποινες πράξεις βαρύνει συγκεκριμένα πρόσωπα και οι δικαστές στην συνέχεια αποφασίζουν για την ενοχή ή την απαλλαγή τους. θεωρώ ότι δεν υπάρχει συλλογική ευθύνη. Χρεώνομαι ή πιστώνομαι το έργο που έκανα εγώ την περίοδο που οι Θεσσαλονικείς με επέλεξαν ως δημοτικό σύμβουλο. Πιστεύω ότι το έργο που κατάφερα να προσφέρω είναι μετρήσιμο και μάλιστα αισθάνομαι περήφανος γι’ αυτό. Η Ν. Παραλία, το Δημαρχείο, η Αλάνα της Τούμπας είναι κάποια από τα έργα για τα οποία δούλεψα και τώρα βρίσκονται μπροστά στα μάτια των συμπολιτών μου. Όλα τα υπόλοιπα για δήθεν «σκοτεινά» πολιτικά κέντρα που μας γυρίζουν στο κακό παρελθόν, είναι παραμύθια. Υπάρχει κάποιος που μπορεί να με κατηγορήσει για κάτι; Αν υπάρχει, έχει χρέος να βγει και να το πει. Αν όχι, καλό θα ήταν να σταματήσει ν’ αναπαράγει την σαχλαμάρα που ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να πλασάρει ως προεκλογικό επιχείρημα. Σ’ ότι αφορά την δίκη Παπαγεωργόπουλου, εγώ κλήθηκα να πω την γνώμη μου για τον άνθρωπο για τον πρωταθλητή που γνώρισα, για τον οποίο δεν πίστεψα πως θα ήθελε ποτέ να βάλει το χέρι του στο «μέλι». Δύο δικαστές δέχθηκαν και την δική μου μαρτυρία, τρεις είχαν άλλη άποψη. Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη και δεν μου επιτρέπεται να την σχολιάσω. Είπα και επαναλαμβάνω πως η σχέση που είχα μαζί του ήταν έντιμη. Όμως, πλέον δεν είμαι ούτε τιμητής του, ούτε υπερασπιστής του.

  • Έχουμε χάσει το λογαριασμό σχετικά με τις υποψηφιότητες που προέρχονται από τον συντηρητικό – φιλελεύθερο χώρο. Από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την υποψηφιότητα της κ. Νοτοπούλου και στο κέντρο, (Πρωτοβουλία – ΚΙΝΑΛ – Βούγιας, κ.λ.π) υπάρχει κάποια… διευθέτηση. Σκοπεύετε να αναλάβετε κάποια πρωτοβουλία συνεννόησης, έστω με τους κ.κ. Ορφανό και Ζέρβα; Πρέπει να παρέμβει η ΝΔ;

Η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρος της, έχει δηλώσει ξεκάθαρα την στήριξή του στο πρόσωπό μου. Ωστόσο, δεν πιστεύω στις παρεμβάσεις του κόμματος όπως διαγραφές των «ανταρτών». Αυτές είναι ξεπερασμένες κομματικές πρακτικές. Σ’ ότι αφορά τις πολλές υποψηφιότητες, αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι όσοι προσέρχονται σ’ αυτές τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν τη δικιά τους διαδρομή και τις δικές τους φιλοδοξίες, τις οποίες θα πρέπει να εξηγήσουν στους Θεσσαλονικείς. Εγώ μπορώ να μιλήσω μόνο για τον εαυτό μου. Είχα μια μεγάλη αποχή από δημόσιες θέσεις –όχι από την πολιτική- και τώρα αποφάσισα να τεθώ στην κρίση των συμπολιτών μου, γιατί θέλω να ανοίξω ορίζοντες για τη Θεσσαλονίκη. Επιτρέψτε μου να πω λοιπόν, ότι δεν βγαίνω στην πολιτική «αγορά» για να κλείσω μια καριέρα που είχα κάνει, ούτε γιατί είμαι «επαγγελματίας» της αυτοδιοίκησης. Κατεβαίνω γιατί εκτός από ενεργός πολίτης είμαι αθεράπευτα Θεσσαλονικιός. Ο στόχος μου δεν είναι να προσθέσω απλά στο βιογραφικό μου μια δημαρχιακή θητεία, αλλά να φέρω τα πάνω – κάτω στην πόλη. Ισχυρό δήμαρχο με λυμένα χέρια θέλει η Θεσσαλονίκη, όχι μαέστρο μιας κακόηχης ορχήστρας που τα μέλη της θα έχουν βρεθεί σε αυτήν, είτε επειδή αισθάνθηκαν ότι στο τελείωμα της καριέρας τους υπάρχει ένα καταφύγιο γι’ αυτούς ώστε να παζαρεύουν για μια θέση ως πρώτα βιολιά, είτε για να υπηρετούν κάθε λογής συμφέροντα. Δεν θα κουραστώ να το επαναλαμβάνω αυτό μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η ψήφος είναι ευθύνη!

  • Ο Μπουτάρης επένδυσε στην επικοινωνία και στον μοντερνισμό και λένε ότι δημιούργησε ένα κοσμοπολίτικο κλίμα που έβγαλε μπροστά την πόλη. Αν αναλάβετε την διοίκηση τι θα κρατήσετε από την διοίκηση Μπουτάρη και που θα δώσετε βάρος;

Στα θετικά της διοίκησης του Γιάννη Μπουτάρη προσμετρώ τον αέρα εξωστρέφειας που έδωσε στην πόλη. Στον τομέα της προβολής της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό έχει γίνει καλή δουλειά και όπως καταλαβαίνετε θέλω να συνεχίσω και να εντείνω αυτήν την προσπάθεια. Μάλιστα, πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξουν συνεργασίες μεταξύ του δήμου και άλλων φορέων που αφορούν στην εξωστρέφεια της Θεσσαλονίκης, ώστε να πολλαπλασιάσουμε το θετικό αποτέλεσμα. Σ’ ότι αφορά στην επικοινωνία που λέτε ότι επένδυσε, έχω αντίθετη γνώμη. Πιστεύω ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έχει αναμφισβήτητα ένα εξαιρετικό ταλέντο στην επικοινωνία, το οποίο όμως, όχι μόνο δεν το χρησιμοποίησε προς όφελος της πόλης, αλλά -ειδικά την δεύτερη περίοδο της διοίκησης του- το «χαράμισε» για να «ξεσπαθώνει» απέναντι στους πολίτες που του έκαναν κριτική για το έργο ή τις θέσεις του. Αυτή η «πόλωση» είχε αρνητικά αποτελέσματα και για τον ίδιο και για την πόλη. Θεωρώ χρέος της επόμενης διοίκησης να αποκαταστήσει την σχέση διαλόγου μεταξύ δημάρχου – δημοτών. Να μάθουμε να επικοινωνούμε υπεύθυνα, χωρίς «κορώνες» και στείρες αντιπαραθέσεις.

  • Προτείνετε ο ευαίσθητος τομέας της καθαριότητας, τμηματικά και σταδιακά, να περάσει στον ιδιωτικό τομέα. Ποιος εργολάβος θα νοιαστεί πρώτα για την υγεία των πολιτών και την προστασία των εργαζομένων στην καθαριότητα και μετά για τα κέρδη;

Το δημόσιο και οι δήμοι έχουν αποδειχθεί κακοί πάροχοι υπηρεσιών στους πολίτες, αλλά και πολύ κακοί εργοδότες. Ζήσαμε όλοι την αδυναμία του δήμου Θεσσαλονίκης, να διασφαλίσει την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, παρέχοντας τους τα επιβαλλόμενα μέτρα ατομικής προστασίας και κυρίως την απειλή για τη δημόσια υγεία, όταν τα σκουπίδια σχημάτιζαν «βουνά» κατά την διάρκεια των δικαιολογημένων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα. Δεν είναι δυνατόν, η εικόνα με τους ξεχειλισμένους κάδους και τα βρώμικα πεζοδρόμια, να επαναλαμβάνεται κάθε τόσο στη Θεσσαλονίκη.

Υποστηρίζω λοιπόν, ότι επιμέρους υπηρεσίες της καθαριότητας μπορούν σταδιακά, να υποστηριχθούν από ιδιωτικές εταιρίες. Τους κανόνες του παιχνιδιού θα τους βάλει ο δήμος σύμφωνα με τις αυστηρότερες προδιαγραφές, την πραγματικότητα της πόλης και τη νομοθεσία, ειδικά αυτήν που αφορά τις υποχρεώσεις του εργοδότη έναντι του εργαζομένου. Πολύ καλά κάνει οποιοσδήποτε εργολάβος και επιδιώκει το κέρδος, δεν πρόκειται να το ενοχοποιήσω, αντιθέτως. Επιμένω όμως ότι για να δει το κέρδος, θα παίξει με τους κανόνες που βάζουν ο νόμος και ο δήμος.

Οι εργαζόμενοι σήμερα στην καθαριότητα θα αξιοποιηθούν σε ρόλο επιτελικό και εποπτικό. Καμία απόλυση δεν πρόκειται να γίνει. Όμως, ο στόχος είναι ένας: να καθαριστεί η πόλη. Με υποτιμά όποιος νομίζει ότι είμαι τρελός για να τινάξω στον αέρα μία δομή που με την κατάργησή της το ρίσκο για την πόλη θα χτυπήσει κόκκινο. Το αποτέλεσμα μετράει και στην καθαριότητα δεν μπορεί και να κρυφτεί γιατί «σκοντάφτουμε» καθημερινά πάνω του.

  • Αν δεν περάσετε στο δεύτερο γύρο, είσαστε διατεθειμένος να συμπράξετε σε μία διαπαραταξιακή διοίκηση; Να σας θυμίσω ότι η παράταξη σας στο δήμο έχει χάσει τις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις και εμφανίζεται διασπασμένη…

Η ερώτηση αφορά ένα υποθετικό σενάριο και μάλλον στα όρια του απίθανου. Δεν κινούμαι στη σφαίρα του φανταστικού. Και άλλωστε η στρατηγική μου αποσκοπεί στην κατάργηση της απλής αναλογικής στην πράξη.

  • Αν ο δήμαρχος των Σκοπίων επισκεφθεί ποτέ τη Θεσσαλονίκη και είσαστε δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα τον υποδεχθείτε ως δήμαρχο της πρωτεύουσας της ΠΓΔΜ ή της Βόρειας Μακεδονίας;

Θα τον υποδεχθώ ως δήμαρχο των Σκοπίων. Αυτό δεν είναι το όνομα της πόλης; Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης λοιπόν, θα υποδεχθεί τον δήμαρχο της πόλης των Σκοπίων.