Νοσοκομείο Κιλκίς: «Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση»

Την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων στο Νοσοκομείο Κιλκίς καταγγέλλουν η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Κιλκίς.

Η ένωση κάνει λόγω για «τραγική υποβάθμιση» του Νοσοκομείου με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στο ανθρώπινο δυναμικό.

«Σε καθημερινή βάση βιώνουμε εδώ και 9 χρόνια την ποσοτική και ποιοτική μείωση των παρεχομένων από το νοσοκομείο  μας υπηρεσιών, την υποβάθμιση των συνθηκών εργασίας, την απαξίωση του λειτουργήματός μας, την αμφισβήτηση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, αλλά και τις τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό και κτηριακό εξοπλισμό, μα κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό», τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

«Το νοσοκομείο μας βρίσκεται σε μια διαρκή κρίση με ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και παραιατρικού κυρίως), αλλά και ελλείψεις υλικών που συνεχώς πολλαπλασιάζονται λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης (ελλείψεις υλικών περιοδικά εμφανίζονταν το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, ενώ τώρα άρχισαν να εμφανίζονται από την αρχή του έτους)», σημειώνεται.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση στην Χειρουργική Κλινική, στην Παιδιατρική Κλινική, στην Παθολογική Κλινική, στην Ορθοπεδική Κλινική στην Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική, στην Καρδιολογική Κλινική, στο Ακτινολογικό Τμήμα, στο Αναισθησιολογικό Τμήμα το ανθρώπινο δυναμικό είναι ελάχιστο και είναι αδύνατο να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πολιτών.

Τα ολιγομελή τμήματα αδυνατούν να καλύψουν όλο το μήνα με ενεργείς εφημερίες ή καλύπτουν με μικτές εφημερίες, αφού ο αριθμός των ιατρών δεν επαρκεί. Έτσι στην Ω.Ρ.Λ. Κλινική υπάρχουν 3 ιατροί (2 μόνιμοι και 1 επικουρικός), στην Οφθαλμολογική Κλινική υπάρχουν 4 ιατροί (2 μόνιμοι, 1 επικουρικός και ένας μετακινούμενος), στην Νεφρολογική Κλινική υπάρχουν 4 ιατροί (2 μόνιμοι, 1 επικουρικός και 1 μετακινούμενος), στην Ουρολογική Κλινική υπάρχει 1 μετακινούμενος ιατρός. Ενώ η Γναθοχειρουργική Κλινική δεν υπάρχει πλέον. Η Ψυχιατρική Κλινική είναι με 4 ιατρούς (3 ψυχιάτρους και 1 παιδοψυχίατρο).

«Παραμένουμε ένα από τα λίγα επαρχιακά Νοσοκομεία που δεν διαθέτουμε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ενώ υπάρχει ο χώρος και ο εξοπλισμός και εκκρεμεί η διαδικασία αγοράς μηχανημάτων υποστήριξης  της ζωής. Χρειάζεται η πρόσληψη 6 ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι όλα τα προγράμματα εφημεριών στο Γενικό Νοσοκομείο Κιλκίς  καθημερινά είναι επισφαλή, ενώ το μισό και πλέον μήνα είναι ακάλυπτα τμήματα, αφού οι κλινικές η μια μετά την άλλη αδυνατούν να εφημερεύσουν  με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία ασθενών και την πτώση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας στο νομό μας. Ακόμα και η κατάρτιση προγραμμάτων αρκετές φορές  είναι μη σύννομη (βάσει της νομοθεσίας του Ε.Σ.Υ.), καθώς σε βασικές ειδικότητες υπάρχει στο πρόγραμμα ένας μόνον ιατρός σε εφημερία ετοιμότητας. Οι εφημερίες λειτουργούν σε καθεστώς προσωπικού ασφαλείας  με εξουθενωμένους και κακοπληρωμένους εργαζόμενους (απλήρωτες τακτικές αλλά και υπερβάσεις εφημεριών)» τονίζεται.

«Συμπερασματικά η παρούσα κατάσταση των ειδικευμένων στο Γ.Ν. Κιλκίς είναι 43 μόνιμοι ιατροί (2 αποσπασμένοι), 14 επικουρικοί ιατροί και 13μετακινούμενοι (2 αποσπασμένοι, 8 Π.Ε.Δ.Υ., 3 ΚΥ).

Επίσης σας  υπενθυμίζουμε παρότι ο νομός Κιλκίς είναι παραμεθόριος, εντούτοις παραμένει εκτός και δεν υπάγεται στη διάταξη της 3ετούς θητείας των επικουρικών, όπως εκτός παραμένει και στη χορήγηση του  επιδόματος παραμεθορίου.

Να μην ξεχνούμε όμως ότι η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς  αποτέλεσε και αποτελεί την κύρια πύλη εξόδου των προσφύγων από την χώρα στην επιδίωξή τους για μετάβαση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γ.Ν. Κιλκίς παρά τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό κυρίως προσωπικό στάθηκε επάξια με το φιλότιμο και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού του και των πολιτών του νομού μας. Σε περίπτωση που θα έχουμε εκ νέου ένταση  του φαινομένου της μετανάστευσης , άλλο τόσο θα  αυξηθούν τα προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας προς τους πάσχοντες  που θα προσφεύγουν στις υπηρεσίες του Νοσοκομείου μας» τονίζεται χαρακτηριστικά.