Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης: τεράστιες αναμονές στα επείγοντα, στα χειρουργεία και τα εξωτερικά ιατρεία

«Η δημόσια υγεία μας αφορά όλους. Οι επόμενες γενιές πρέπει να βρουν κάτι και για αυτό που θα βρουν θα είμαστε υπεύθυνοι εμείς» τόνισε η Ελένη Μπακιρλή, μέλος του γενικού συμβουλίου της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζόμενων Δημόσιων Νοσοκομείων), καλώντας τον κόσμο να αγωνιστεί για να παραμείνει δημόσια και δωρεάν. Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος των εργαζομένων του Θεαγένειου Νοσοκομείου, Αθηνά Γραμματικοπούλου παρουσίασε -κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου- την κατάσταση στο χώρο της υγείας στη Θεσσαλονίκη, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι υποβαθμίζεται συνεχώς. «Τα νοσοκομεία, τα κέντρα υγείας, τα ΠΕΔΥ λειτουργούν με ελλείψεις σε υλικά, φάρμακα και προσωπικό. Οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια. Η όλη κατάσταση επιφέρει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία και τη ζωή των ασθενών», ανέφερε, καταγγέλλοντας ότι στη χώρα μας το πρόγραμμα «Υγεία 2014-2020» εξειδικεύει τη στρατηγική της ΕΕ, το οποίο σημαίνει: λειτουργία μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μείωση φαρμακευτικής δαπάνης, μη κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία παροχών, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης σε μονάδες υγείας-πρόνοιας και ΕΟΠΥΥ κλπ.

Πρόσθεσε, επιπλέον, ότι για όλα τα παραπάνω στις 13 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη σωματείων και φορέων στο Θεαγένειο με σκοπό τη συγκρότηση μετώπου για την υγεία. Σε αυτήν συμμετείχαν 17 σωματεία (7 από τη δημόσια υγεία +3 από την ιδιωτική), εκπρόσωποι των Α’ και Β’ ΕΛΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων  Αυτοκινητιστών) και των συνταξιούχων. Όλοι αυτοί καλούν τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου στις 18.30 το απόγευμα σε συγκέντρωση έξω από την κεντρική πύλη του ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να υπερασπιστούν ένα σύστημα υγείας δημόσιο και δωρεάν, το οποίο να παρέχεται σε όλους χωρίς αποκλεισμούς, αλλά και στην απεργία της 24ης Νοέμβρη που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μίλησαν ακόμη η πρόεδρος της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Γαρυφαλλιά Καλαμαρά, δηλώνοντας τη συμπαράσταση της στους αγώνες για την υγεία, η πρόεδρος των εργαζομένων του Ιπποκρατείου, Παναγιώτα Αλαζά και ο πρόεδρος του συλλόγου εργαζόμενων ιδιωτικών κλινικών, Νίκος Παρδάλης, ο οποίος περιέγραψε τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας τους, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι στον κλάδο τους που είναι απλήρωτοι από τρεις έως 24 μήνες παρά τη μείωση 40% του μισθού που δέχτηκαν από το 2009 έως σήμερα.

Αναλυτικά η κατάσταση στα νοσοκομεία

Στη συνέχεια, καταγράφεται η κατάσταση ορισμένων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης (πανελλαδικά, σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, οι κενές θέσεις σε προσωπικό φτάνουν τις 45.400), όπως την παρουσίασε η κ. Γραμματικοπούλου:

-Γεννηματάς: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις

-Παπανικολάου: 35-70% κενές οργανικές θέσεις ανάλογα με την υπηρεσία

-Ιπποκράτειο: 150 εργαζόμενοι συνταξιοδοτήθηκαν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

-ΑΧΕΠΑ: 433 κενές οργανικές θέσεις

-Οι υποστελεχωμένες κλινικές ΩΡΛ από Γεννηματά και Ιπποκράτειο εξαιρέθηκαν των εφημεριών της πόλης με αποτέλεσμα να φορτωθούν οι εφημερίες στο ΑΧΕΠΑ. Γεγονός επικίνδυνο, όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, αναφερόμενοι στην εμπειρία που είχαν τον Σεπτέμβρη, όταν ένας 12χρονος κινδύνεψε να χάσει τη ζωή του καθώς η εφημερία ήταν μερική χωρίς όλες τις ειδικότητες. Επιπλέον, η αύξηση των εφημεριών του ΑΧΕΠΑ δεν αντιστοιχεί στο ανάλογο προσωπικό, π.χ. στο χειρουργείο ΩΡΛ το κυκλικό ωράριο βγαίνει με 4 άτομα και αντίστοιχα η κλινική είναι στην ίδια δυσπραγία.

-Αγ. Δημήτριος: 50% ακάλυπτες οργανικές θέσεις

-Παπαγεωργίου: πάνω από 400 κενές οργανικές θέσεις

-Θεαγένειο: 400 κενές οργανικές θέσεις. Η έλλειψη συγκεκριμένων ειδικοτήτων οδήγησε σε αλλότρια καθήκοντα τους νοσηλευτές εμπλέκοντας τους στη διάλυση κυτταροστατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων, το οποίο, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, είναι παράνομο και αντίκειται στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να προχωρήσουν ακόμα και σε δήλωση άρνησης, προκειμένου να δοθεί λύση και να ιδρυθεί κεντρική μονάδα διάλυσης φαρμάκου αλλά και η διάλυση των συγκεκριμένων φαρμάκων να περάσει στην ευθύνη του φαρμακείου.

-Τεχνητό νεφρό Ιπποκράτειο. Λίστα αναμονής 61 άτομα. Στα επείγοντα οι ουρές αναμονής ξεπερνούν τις έξι ώρες (1500 ασθενείς εξετάζονται σε μια 24ωρη εφημερία. Το μεγαλύτερο νοσοκομείο και δεν έχει μαστογράφο και μηχάνημα μέτρησης οστικής πυκνότητας. Υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο κλείσιμο ενός ραντεβού π.χ. τρεις μήνες για μαγνητική τομογραφία.

-2 ΜΕΘ του Παπανικολάου ήταν μέχρι πρότινος κλειστές αλλά ήρθε προσωπικό από ΚΕΕΛΠΝΟ.

-Αυτά όλα εκφράζονται στην καθημερινότητα με πολύωρες αναμονές στα επείγοντα (έως και 8ωρες), λίστες χειρουργείων έως και 2 χρόνια, λίστες τακτικών εξωτερικών ιατρείων έως 15 μήνες, νεφροπαθείς που μένουν έξω από τα νοσοκομεία γιατί δεν υπάρχει προσωπικό και μηχανήματα αιμοκάθαρσης, μηχανήματα χαλασμένα εκτός λειτουργίας. Οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και αναγκάζονται να πάνε στον ιδιωτικό τομέα με αποτέλεσμα οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας να έχουν φτάσει στο 4% του ΑΕΠ.

-Στην Πρόνοια το μεγαλύτερο ποσοστό των εργαζόμενων δουλεύει με ελαστικές μορφές εργασίας και προσπαθεί να ανταπεξέλθει κάτω από δύσκολες συνθήκες αφού πολλές φορές αντιστοιχεί ένας εργαζόμενος σε 15-20 ασθενείς.