Ντ. Τουσκ: Στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις

«Τα σημερινά γεγονότα και αυτά των τελευταίων μηνών πρέπει να αποτελέσουν προειδοποιητικό σημάδι για όλους όσους πιστεύουν στη φιλελεύθερη δημοκρατία» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ σε συνέχεια του αποτελέσματος των αμερικανικών εκλογών. «Παρ’ όλο που σεβόμαστε τη δημοκρατική επιλογή του αμερικανικού λαού, έχουμε επίγνωση των προκλήσεων που αυτό το αποτέλεσμα φέρνει» ανέφερε στη δήλωσή του από την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, κάνοντας λόγο για «στιγμή αβεβαιότητας στις διατλαντικές σχέσεις», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο ίδιος υπενθύμισε πως η ΕΕ και οι ΗΠΑ έχουν στενούς ιστορικούς δεσμούς, τους οποίους «κανείς δεν μπορεί να εξαφανίσει ή να μας αναγκάσει να εγκαταλείψουμε τις κοινές μας μνήμες και αξίες, όπως η ελευθερία, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στο άτομο».

«Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεργαστούν όσο πιο στενά γίνεται» υπογράμμισε, ενώ κάνοντας αναφορά στο κάλεσμα του Τραμπ «για αμερικανική ενότητα» σημείωσε πως εκείνος καλεί σε «ευρωπαϊκή και διατλαντική ενότητα».

«Καμία χώρα δεν μπορεί να είναι μεγάλη εάν απομονωθεί» ήταν το μήνυμα του Τουσκ, προσθέτοντας πως Αμερική και Ευρώπη «πρέπει και θα συνεργαστούν» γιατί αυτό αποτελεί «κοινό τους συμφέρον» παρ’ όλο που χρειάζονται «μεγάλες προσπάθειες».

«Η ΕΕ είναι και θα παραμείνει δυνατός και αξιόπιστος εταίρος και το ίδιο περιμένουμε από την Αμερική και το νέο Πρόεδρο» κατέληξε.