Ντάισελμπλουμ: «Λυπάμαι» αλλά δεν θα παραιτηθώ

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εξέφρασε σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα τη «λύπη» του αν όσα είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης που παραχώρησε σε γερμανική εφημερίδα πρόσβαλαν κάποιους, αλλά τόνισε ότι δεν έχει πρόθεση να παραιτηθεί, παρά το ότι ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας τον κάλεσε να αποχωρήσει από το αξίωμα μετά τις «ξενοφοβικές» -όπως τις αποκάλεσε- τοποθετήσεις του.

«Λυπάμαι αν κάποιος προβλήθηκε από αυτό το σχόλιο. Ήταν άμεσο, και μπορεί να εξηγηθεί (αν ιδωθεί) από μια αυστηρή ολλανδική, καλβινιστική κουλτούρα, με ολλανδική αμεσότητα», είπε ο Ντάισελμπλουμ.

«Αντιλαμβάνομαι ότι αυτό δεν γίνεται πάντοτε κατανοητό ούτε εκτιμάται αλλού στην Ευρώπη. Αυτό είναι άλλο ένα μάθημα που παίρνω», πρόσθεσε.

«Ταυτόχρονα, νομίζω ότι με εκτιμούν για το ότι διατηρώ το δικό μου στιλ και ότι απευθύνομαι με κάποια αυστηρότητα σε όλους τους υπουργούς, πρέπει να είμαι αυστηρός μερικές φορές.Και ναι, το ύφος μου είναι άμεσα και ξανά, εάν υπάρχουν άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτό, φυσικά λυπούμαι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ. «Δεν έχω καμιά πρόθεση να παραιτηθώ», συμπλήρωσε ο ολλανδός.

Σημειώνεται ότι η επίμαχη δήλωση του Ντάισελμπλουμ, ότι δεν μπορεί να δαπανά κανένας τα χρήματά του σε αλκοόλ και «σε γυναίκες» και μετά να ζητά αλληλεγγύη, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις σε χώρες του Νότου της Ευρώπης.

Σκληρή γλώσσα κατά του σοσιαλδημοκράτη, προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ χρησιμοποίησαν, μεταξύ άλλων, σε σημερινή ανακοίνωσή τους και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές τονίζοντας πως ο κ. Ντάισελμπλουμ πλέον «δεν τους εκπροσωπεί».

«Η πολιτική Ομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών τηρεί αποστάσεις από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ στις 20 Μαρτίου του 2017. Τα λόγια του υπό καμία έννοια δεν εκπροσωπούν το όραμα της πολιτικής μας οικογένειας και τον τρόπο με τον οποίο δίνουμε αξία στους ανθρώπους και στο ευρωπαϊκό σχέδιο για το οποίο μαχόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση.

Στην ίδια ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Σεργκέι Στάνισεβ, δηλώνει τα εξής: «Με μία φράση ο Γ. Ντάισελμπλουμ κατάφερε να προσβάλει και να υποβαθμίσει τόσους ανθρώπους και να σπείρει τη διχόνοια. Τα λόγια του ήταν προσβλητικά τόσο για τις νότιες, όσο και για τις βόρειες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και για τις γυναίκες και τους άντρες. Τα σχόλια του κ. Ντάισελμλουμ είναι απαράδεκτα, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Λίγες μόνο ημέρες πριν την 60η επέτειο της Συνθήκης της Ρώμης, είναι ντροπή για έναν εκπρόσωπο της πολιτικής μας οικογένειας να αντιτίθεται στην ουσία των αξιών της Ένωσής μας, στο σεβασμό και την αλληλεγγύη, που είναι η βάση του ευρωπαϊκού σχεδίου. H αλληλεγγύη, η ισότητα και η μη διάκριση αποτελούν θεμελιώδεις ιστορικές αξίες της σοσιαλδημοκρατικής μας οικογένειας και θα συνεχίσουν να είναι».

Πηγή: ΑΠΕ