Ο Αλέξης Τσίπρας ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να  συμμετάσχει σήμερα ως παρατηρητής στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Ηγετών.

Πρόκειται για τον μοναδικό ηγέτη από το Κόμμα της Ευρωπαικής Αριστεράς.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η προσπάθεια να διαμορφωθεί κοινή στάση των προοδευτικών Ευρωπαίων ηγετών στη σύνοδο της Μπρατισλάβα, όπου συγκαλείται στις 16 Σεπτεμβρίου άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με αντικείμενο το Brexit και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην Βρετανία.

Η ελληνική πλευρά θα εισηγηθεί να υιοθετηθούν από τους προοδευτικούς Ευρωπαίους ηγέτες ενιαίες θέσεις, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της κοινωνικής και αναπτυξιακής ευρωπαϊκής ατζέντας, και οι οποίες περιλαμβάνονται ήδη σε διακηρύξεις του ΕΣΚ, αλλά και του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Ο Αλέξης Τσίπρας θα θέσει, επίσης, το θέμα υιοθέτησης κοινής πολιτικής ασύλου, για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, σημείωναν κυβερνητικοί κύκλοι.

Στις 13:45 (ώρα Ελλάδας) θα υπάρξει γεύμα εργασίας των ηγετών, ενώ αμέσως μετά, αναμένεται δήλωση του Γάλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ προς τον Τύπο.
Στην Σύνοδο αναμένεται να συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέϊ Στανισέβ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.Αντίθετα, απών θα είναι ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, λόγω των τραγικών συνεπειών του σεισμού στη χώρα του.

Η Σύνοδος των Σοσιαλιστών αποκτά ιδιαίτερη σημασία, ενόψει και της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.