O Μπομπ Μάρλεϊ και η σύντομη ιστορία επτά φόνων

Ο θρυλος της ρέγκε Μπομπ Μάρλεϊ πέθανε πρόωρα, μόλις 36 χρονών, το 1981. Και θα μπορούσε να είχε πεθάνει ακόμη πιο νωρίς, αν οι σφαίρες βρίσκανε τον στόχο τους πέντε χρόνια νωρίτερα.

Τα μέσα της δεκαετίας το ‘70 ήταν μια εποχή γενικευμένης και πολύ συχνά ένοπλης βίας στην Τζαμάικα, με την κοινωνία διχασμένη, ενόψει των εκλογών, ανάμεσα στα δύο κόμματα, το κυβερνητικό Εθνικό Λαϊκό Κόμμα και το Εργατικό Κόμμα της Τζαμάικας. Αυτό το τελευταίο (λέγεται πως) είχε τη στήριξη της CIA, που φοβούταν το φιλοκαστρικό, φιλοκουβανικό προφίλ του Εθνικού Λαϊκού Κόμματος. Ο Μάρλεϊ, που στις προηγούμενες εκλογές είχε στηρίξει το Εθνικό Λαϊκό Κόμμα και συχνά πυκνά προέβαινε σε δηλώσεις που ήταν ή έμοιαζαν “σοσιαλιστικές”, επιθυμούσε να φανεί ουδέτερος και ενωτικός. Μαζί με το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισαν να συνδιοργανώσουν ένα μουσικό φεστιβάλ “Smile Jamaica”, ώστε να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Λi-syntomi-istoria-epta-fonon-9789605212575-200-1211509ίγες μέρες πριν από το φεστιβάλ, στις 3 του Δεκέμβρη του 1976 δυο αυτοκίνητα σταματούν έξω από το σπίτι του Μπομπ Μάρλεϊ, στο Κίνγκστον της Τζαμάικας. Βγαίνουν από μέσα επτά τύποι με όπλα –ή μήπως οχτώ;–, ορμούν στο σπίτι του τραγουδιστή και με 56 πυροβολισμούς επιχειρούν να τον δολοφονήσουν, αλλά δεν τα καταφέρνουν.
Οι δράστες παρέμειναν άγνωστοι και ασύλληπτοι.
Με επίκεντρο αυτό το γεγονός ο τζαμαϊκανός Μάρλον Τζέιμς γράφει το μυθιστόρημα “Η σύντομη ιστορία επτά φόνων” (εκδ. Αίολος, μτφ. Πάνος Τομαράς, βραβείο Man Booker 2015) που ούτε σύντομη είναι ούτε μόνο επτά φόνους αφορά. Στην ιστορία εμεπλέκονται πράκτορες μυστικών υπηρεσιών, γκάνγκστερ, έμποροι ναρκωτικών, πολιτικοί, εκτελεστές, ένας δημοσιογράφος, μια περίεργη νοσοκόμα και το φάντασμα ενός δολοφονημένου που ξέρει πολλά… Και μουσική, πολλή μουσική – και πώς αλλιώς, αφού βρισκόμαστε στην Τζαμάικα της ρέγκε, του ροκστέντι, του σκα;

Για την ιστορία, να πούμε πως ο Μάρλεϊ επιβίωσε από την επίθεση, τη γλίτωσε με ελαφρά τραύματα στο στήθος και στο χέρι – η σφαίρα, που σφηνώθηκε εκεί, δεν αφαιρέθηκε ποτέ, γιατί οι γιατροί φοβούνταν μην προκαλέσουν κάποια βλάβη στα δάχτυλά του και δεν μπορούσε να παιζει κιθάρα. Λίγες μόλις μέρες μετά την επίθεση, με το χέρι δεμένο, ο Μάρλεϊ εμφανίστηκε στο φεστιβάλ. Στο τέλος της εμφάνισής του, άνοιξε το πουκάμισό του αποκαλύπτοντας την πληγή στο στήθος του αλλά και αυτήν στο χέρι του. Στη συνέχεια, αφού έκανε πως βγάζει δύο (φανταστικά) πιστόλια από τις θήκες τους, αποχώρησε γελώντας από τη σκηνή…

πηγές: guardian, nme, uncool, aiolos FB

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...