Ο Χριστόδουλος, ο Ιερώνυμος και μια αναγόρευση που δεν έγινε ποτέ

Ήταν 5 Ιουνίου του 2001 όταν ο μακαριστός –πλέον- αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη. Το φορτωμένο πρόγραμμα του περιλάμβανε και αναγόρευσή του σε επίτιμο διδάκτορα του ιατρικού τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η τελετή αναγόρευσης επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στην αίθουσα τελετών ενώ θα ακολουθούσε διάλεξη του αρχιεπισκόπου με θέμα «Ορίζοντες του κοινωνικού έργου της Εκκλησίας». Παρά την προστασία του από τη… δεξιά του Θεού (σ.σ. είχε ερωτηθεί στο αεροδρόμιο για τις αντιδράσεις και απάντησε «Μας προστατεύει η δεξιά του Θεού») ο Χριστόδουλος εκείνη την ημέρα δεν αναγορεύτηκε ποτέ επίτιμος διδάκτορας. Ομάδα φοιτητών αριστερών παρατάξεων εισέβαλε στην αίθουσα τελετών και με έντονες αποδοκιμασίες και συνθήματα κατά του αρχιεπισκόπου –κυρίως για τη στάση του κατά την περίοδο της χούντας- υποχρέωσε τους διοργανωτές να αναβάλουν την αναγόρευση. Το κλίμα ήταν ήδη τεταμένο από τις προηγούμενες μέρες καθώς οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΝ εξέδιδαν ανακοινώσεις κατά της απόφασης του τμήματος ιατρικής να δώσει αυτόν τον τίτλο τιμής στον αρχιεπίσκοπο. Πήραν μέρος, μάλιστα, και στις διαμαρτυρίες της 5ης Ιούνη.
Πρωταγωνιστής αυτών ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής της Ιατρικής του ΑΠΘ, Τάσος Κουράκης (σημερινός βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής), ο οποίος είχε εκφράσει ανοικτά και τις θέσεις του πάνω σε ζητήματα βιοηθικής (σ.σ. διεξαγόταν έντονος διάλογος με την Ελλαδική Εκκλησία εκείνη την περίοδο γι’ αυτό το θέμα). Μάλιστα, όπως καταγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Μακεδονία» της 6ης Ιουνίου 2001 με τίτλο «Κάποιοι δεν τον…πήγαν», ο κ. Κουράκης, μιλώντας για τη ματαίωση της αναγόρευσης, τόνισε ότι «δείχνει την ορθότητα των επιχειρημάτων μας και χαίρομαι γιατί έγιναν κατανοητά» ενώ σε ό,τι αφορά τις θέσεις των πανεπιστημιακών του ΣΥΝ και των φοιτητών τις χαρακτήρισε «απόδειξη της δημοκρατικής ευαισθησίας της πόλης».
Σήμερα, δεκαπέντε χρόνια μετά, ο διάδοχος του Χριστόδουλου, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος (στηρίχτηκε για την εκλογή του από το Φανάρι και όχι από το περιβάλλον του μακαριστού Χριστόδουλου) γίνεται επίτιμος διδάκτορας μιας άλλης σχολής του ΑΠΘ, της Θεολογικής (ώρα 18:30, στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ). Σε μια στιγμή, μάλιστα, που οι αιχμές Φίλη κατά του Τσίπρα, του Καμμένου και του Ιερώνυμου για την απομάκρυνση του από το υπουργείο Παιδείας λόγω της διαμάχης του με την εκκλησία για το μάθημα των θρησκευτικών είναι ακόμα νωπές. Ενδιαφέρον, κατά συνέπεια, θα έχει ποια στάση θα κρατήσουν στη σημερινή τελετή οι καθηγητές του ΑΠΘ, που πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα στελέχη της κυβέρνησης. Θα ακολουθήσουν το τυπικό της διαδικασίας ή θα εκφράσουν έστω με την απουσία τους την αγανάκτηση τους για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο χώρο της παιδείας και όχι μόνο; Γιατί το χρόνιο αίτημα τους για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας μοιάζει αυτή τη στιγμή μάλλον όνειρο απατηλό.

Υ.Γ. το ζήτημα της αναγόρευσης σε επίτιμους διδάκτορες πολιτικών (π.χ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας) και άλλων επιφανών ανδρών θα μας απασχολήσει μια άλλη φορά…

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...