Ο δρόμος για το συνέδριο δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Εξαιρετικά προσεκτικοί εμφανίζονται στον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της έναρξης των διαδικασιών που θα οδηγήσουν στο συνέδριο ανασύνταξης και αναδιοργάνωσης του κόμματος. Μετά την «κρίση» με το θέμα Σκουρλέτη, όλοι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά την μπάλα, αν και δεν λείπουν αυτοί που δεν έχουν εγκαταλείψει την κυβερνητική αλαζονεία και τον τσαμπουκά του κυβερνώντος κόμματος. Αυτοί όμως όπως φαίνεται είναι ολίγοι και …ολίγιστοι.

Οι επόμενοι κρίσιμοι σταθμοί είναι η Κεντρική Επιτροπή της Κυριακής, ενώ εντός της εβδομάδας θα συνεδριάσει, προπαρασκευαστικά, η Πολιτική Γραμματεία. Η Κ.Ε. θα βάλει το πλαίσιο της πολιτικής και οργανωτικής διαδρομής προς το συνέδριο και θα εγκρίνει τα βασικά σημεία της πολιτικής διακήρυξης, που αναμένεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Στο τέλος Σεπτεμβρίου θα γίνει και το festival της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ. Από κει ο Τσίπρας, αναμένεται να δώσει τις κατευθύνσεις και τις γραμμές για την ανασύνταξη και το συνέδριο, που φαίνεται να οδεύει για τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2020.

Σε τοπικό επίπεδο, η συζήτηση επικεντρώνεται κυρίως γύρω από τις εγγραφές νέων μελών και «ποιος τις κάνει», διότι από κει θα προκύψουν οι νέοι συσχετισμοί στο κόμμα. Οι συσχετισμοί θα καθορίσουν τις διεργασίες στις τοπικές συνδιασκέψεις, στις αρχές Δεκεμβρίου ή νωρίτερα, όπου θα εκλεγούν οι νέες Νομαρχιακές, όπως βέβαια και την εκλογή των αντιπροσώπων για το συνέδριο. Οι συζητήσεις επίσης αφορούν και στα πρόσωπα και ποιοι θέλουν να «ποντάρουν» τα ονόματα τους για τα όργανα, τις θέσεις των συντονιστών και των συνέδρων, με το βλέμμα μέχρι και την ΚΕ.

Υπάρχει, λοιπόν μία ανησυχία και ένας προβληματισμός για το πως θα πορευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ και είναι φυσικό κι αναμενόμενο. Όμως η κατάσταση δεν έχει καμία σχέση με την μαυρίλα που προωθούν κάποια ρεπορτάζ. Ενδεικτικό το πρόσφατο ρεπορτάζ της Νέας Σελίδας, που αναφέρεται σε «διαλυτικά φαινόμενα» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί υποτίθεται να περιορίσει τις τελευταίες μέρες ο Α. Τσίπρας, ενώ γίνεται λόγος και για ανεξέλεγκτη τροπή στα «συντροφικά μαχαιρώματα». Από προκύπτουν όμως αυτά και ποιες είναι οι πηγές; Ποιος τα δίνει;

Φ.Δ.