Ο «ενωτικός» Κυριάκος Μητσοτάκης και η «βρώμικη δουλειά» στα ΜΜΕ

Στις 6.30 σήμερα το απόγευμα η χώρα μπαίνει και επισήμως στην προεκλογική περίοδο – την πιο πολωτική, ίσως, και τοξική προεκλογική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών. Ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφθεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα ζητήσει την διάλυση της Βουλής επικαλούμενος ως εθνικό θέμα την οικονομία κι αμέσως μετά θα προκηρυχθούν οι εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Στις τέσσερις εβδομάδες που θα ακολουθήσουν η τακτική της ΝΔ έχει ήδη χαραχθεί πάνω στην γραμμή της… άμυνας δια της «ενότητας», των fake news, και της πολιτικής υπεκφυγής. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρώτος στόχος του επιτελείου Μητσοτάκη είναι η διαφύλαξη του κεκτημένου των ευρωεκλογών, δηλαδή, της διαφοράς των 9,5 μονάδων. Και για να επιτευχθεί αυτό επιλέγεται αφενός το προφίλ του «ενωτικού Μητσοτάκη» – του «πρωθυπουργού που έρχεται για να ενώσει όλους τους Ελληνες», όπως ο ίδιος διακήρυξε για πολλοστή φορά χθες από το Καστελόριζο -, και αφετέρου το τοξικό οπλοστάσιο των φιλικών προς την ΝΔ μέσων ενημέρωσης. Είναι το οπλοστάσιο που πυροβολεί κατά ριπάς πλέον με fake news και αντιΣΥΡΙΖΑ προπαγάνδα, είτε πρόκειται για την ανακάλυψη ανύπαρκτων παραβιάσεων της συμφωνίας των Πρεσπών από την Βόρεια Μακεδονία όπως συνέβη χθες, είτε πρόκειται για λίβελους ακόμη και με προσωπικά υπονοούμενα για στελέχη της κυβέρνησης (όπως πράττει συστηματικά τα τελευταία 24ωρα ιστοσελίδα που κατευθύνεται απ’ ευθείας από την Πειραιώς και βάζει στο στόχαστρο την Εφη Αχτσιόγλου εν όψει της τοποθέτησής της στην θέση της εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ).

Κοινώς ο πρόεδρος της ΝΔ «στεγανοποιείται» και βγαίνει από το κάδρο της πόλωσης και της όξυνσης, και την «βρώμικη δουλειά» αναλαμβάνει να κάνει το υπόγειο σύστημα που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει επενδύσει την ίδια την ύπαρξή του στην πτώση της κυβέρνησης Τσίπρα. Παραπλεύρως, δε, ως τρίτος άξονας του ίδιου σχεδίου επιστρατεύεται ο ορισμός της πολιτικής υπεκφυγής σε ό,τι αφορά το ακριβές περιεχόμενο του υπεραναπτυξιακού προγράμματος της ΝΔ – του προγράμματος που, θεωρητικώς, προβλέπει ανάπτυξη 4% μέσα σε έναν χρόνο με μπαράζ μείωσης των φόρων, άνευ κινδύνου δημοσιονομικής εκτροπής και άνευ της παραμικρής εξήγησης για το πώς, και από ποιες περικοπές, θα προέλθει η χρηματοδότηση του εν λόγω οικονομικού θαύματος.

Είναι το «θαύμα» το οποίο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κοστολόγησε την περασμένη εβδομάδα περίπου στα 5 δις ευρώ, χωρίς ωστόσο κανείς από την ΝΔ να έχει δώσει μέχρι στιγμής το ελάχιστο έστω στίγμα για τις πηγές από τις οποίες θα τα βρει. Η επαναλαμβανόμενη δε – και στα όρια της γραφικής – απάντηση που δίνεται από τα στελέχη του επιτελείου Μητσοτάκη στα σχετικά ερωτήματα είναι πως η… αναπτυξιακή δυναμική που θα δώσει στην οικονομία η νίκη της ΝΔ θα υπερβεί τα κόστη και του δικού της προγράμματος, αλλά και της «δημοσιονομικής εκτροπής Τσίπρα».

Πάνω σ’ αυτό το αφήγημα, η ΝΔ θέτει ως τελικό, και αποκλειστικό πλέον, στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Μετά την ρήξη Γεννηματά – Βενιζέλου στην Πειραιώς θεωρούν απίθανο, και ανεξαρτήτως της εκλογικής του επίδοσης, να στηρίξει το ΚΙΝΑΛ μια κυβέρνηση Μητσοτάκη και, πολύ περισσότερο, να μετάσχει σ’ αυτήν. Ως εκ τούτου άλλη οδός πλην της αυτοδυναμίας δεν υπάρχει και με αυτό το δεδομένο αναλύονται οι δημοσκοπήσεις και προσαρμόζεται και η προεκλογική τακτική. Πρώτη επιδίωξη, σ΄αυτή την φάση, είναι να ανακτηθούν οι υπερσυντηρητικοί, έως και ακροδεξιοί, ψηφοφόροι που στις ευρωεκλογές επέλεξαν την Ελληνική Λϋση του Κυριάκου Βελόπουλου. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που υπηρετείται με υποψηφιότητες τύπου Μπογδάνου, ενώ χθες έγινε γνωστό ότι η ΝΔ στην Θεσσαλονίκη θα κατεβάσει υποψήφιο και τον αδελφό του Βελόπουλου, Δημήτρη Βενιέρη.

Στην Πειραιώς, έστω και άνευ δημόσιων σχολίων, είδαν με ικανοποίηση και το …κλείσιμο του ματιού από τον Πάνο Καμμένο ο οποίος χθες αποχαιρέτησε την Βουλή χαιρετίζοντας «την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός», ενώ προσμετρούν ως «φίλιες δυνάμεις» και την πλειοψηφία των – τελευταίων – ψηφοφόρων του Ποταμιού που επίσης δεν κατεβαίνει στις εκλογές. Προσδοκίες συντηρεί για την ΝΔ και η σχετικά χαμηλή συσπείρωση του ΚΙΝΑΛ – 70,5% στην τελευταία δημοσκόπηση της Μetron Analysis – αν και στο επιτελείο Μητσοτάκη, παρά τις περί του αντιθέτου διαρροές – γνωρίζουν καλά πως η πραγματική εκλογική επιρροή του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι αντιστρόφως ανάλογη του ρητορικού του εκτοπίσματος.

πηγή: tvxs.gr