«Ο Γκουαϊδό κρύβεται στη γαλλική πρεσβεία»

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας Χουάν Γκουαϊδό κατέφυγε στη γαλλική πρεσβεία στην πρωτεύουσα της χώρας, Καράκας, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών Χόρζε Αρεάζα. Ο Γκουαϊδό από τη μεριά του προσπάθησε να καταρρίψει τις φήμες αυτές, αντιτείνοντας ότι είναι «με το λαό».

«Δεν μπορούμε να εισέλθουμε στις εγκαταστάσεις της πρεσβείας οποιασδήποτε χώρας, σε αυτήν την περίπτωση της Ισπανίας ή της Γαλλίας», δήλωσε ο Αρεάζα την Πέμπτη, αναφερόμενος τόσο στον Γκουαϊδό όσο και στον έτερο ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ, ο οποίος κατέφυγε σε μια ισπανική διπλωματική ένωση μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια πυροδότησης εξέγερσης τον Απρίλιο του 2019. Ο Αρεάζα ξεκαθάρισε βέβαια ότι υπό αυτές τις συνθήκες οποιαδήποτε σύλληψη των δύο ανδρών «δεν είναι δυνατή».

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, ο Μαδούρο, πρόεδρος της Βενεζουέλας, υπαινίχθηκε ότι ένας «φυγάς από τη δικαιοσύνη» «κρύβεται σε μια πρεσβεία», αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Γκουαϊδό, αν και δεν είπε το όνομά του ούτε διευκρίνισε την πρεσβεία μιας συγκεκριμένης χώρας. Ο Γκουαϊδό απέρριψε τον ισχυρισμό, γράφοντας ότι «σας λένε ψέματα», ενώ ισχυρίζεται ότι είναι «οπουδήποτε, με τους ανθρώπους».

Νωρίτερα την Πέμπτη, ο Guaido εμφανίστηκε σε μια φωτογραφία που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από την ελεγχόμενη από την αντιπολίτευση «Εθνική Συνέλευση», ένα παράλληλο σώμα που συγκλήθηκε από τον ίδιο τον Ιανουάριο αφού έχασε την έδρα του ως πρόεδρος του νομοθετικού σώματος. Η εικόνα δείχνει ένα εθνόσημο της Βενεζουέλας που κρέμεται στον τοίχο, αν και η τοποθεσία που βρισκόταν την ώρα της φωτογράφισης ο ηγέτης της αντιπολίτευσης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ, καθώς και η ημερομηνία λήψης της φωτογραφίας, είναι ασαφείς.