Ο καφές επηρεάζει την… ποσότητα του πρωινού που τρώμε

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics υποστηρίζει ότι αφού έχουμε πιει μια μικρή ποσότητα καφέ καταναλώνουμε 10% λιγότερη ποσότητα τροφής στο πρωινό μας γεύμα.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αυτό είναι παροδικό και δεν διαρκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δεν έχει επίπτωση στην αντίληψή μας για την όρεξη.

Οι παρατηρήσεις αυτές κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν ότι η καφεΐνη δεν είναι αποτελεσματική στην καταστολή της όρεξης και δεν βοηθά στην απώλεια βάρους.

«Η καφεΐνη συχνά προστίθεται ως συστατικό στα διατροφικά συμπληρώματα ως κατασταλτικό της όρεξης και ενίσχυσης της απώλειας βάρους. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι η καφεΐνη επιταχύνει τον μεταβολισμό ή επηρεάζει χημικές ουσίες του εγκεφάλου που καταστέλλουν την όρεξη. Επιπλέον, επιδημιολογικά δεδομένα έχουν δείξει ότι όσοι είναι τακτικοί καταναλωτές καφεΐνης έχουν χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος. Ο σκοπός της δικής μας μελέτης ήταν να καθορίσουμε αν η καφεΐνη πράγματι μπορεί να σχετιστεί με μειωμένη πρόσληψη τροφής ή καταστολή της όρεξης και αν τα αποτελέσματα ποικίλουν βάσει του ΔΜΣ», εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Λια Πανεκ-Σιρλεϊ, από το Πανεπιστήμιο SUNY του Μπάφαλο.

Οι επιστήμονες στο πλαίσιο της μελέτης ζήτησαν από 50 υγιείς ενήλικες (18-50 ετών) για έναν μήνα, σε εργαστηριακές συνθήκες, να πίνουν χυμό με προσθήκη καφεΐνης (ίση ποσότητα με 1  mg/kg ή 3 mg/kg καφέ) ή χωρίς καφεΐνη.

Τριάντα λεπτά μετά την κατανάλωση του χυμού, οι συμμετέχοντες είχαν οδηγία να φάνε όσο ήθελαν από έναν μπουφέ με πρωινό.

Οι ερευνητές τους είχαν επίσης ζητήσει να καταγράφουν καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου τι έτρωγαν.

Μετά την κατανάλωση του χυμού με  1 kg/mg καφεΐνης οι συμμετέχοντες είχαν καταναλώσει 70% λιγότερες θερμίδες απ’ ότι μετά την κατανάλωση χυμού με  3 mg/kg καφεΐνης ή καθόλου καφεΐνη.

Αφού συνεκτιμήθηκε και η υπόλοιπη κατανάλωση τροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ναι μεν το πρωί η καφεΐνη συντελούσε σε μειωμένη πρόσληψη τροφής αλλά αυτό δεν ίσχυε για το υπόλοιπο της ημέρας. Επίσης, δεν υπήρχαν διαφορές ως προς την όρεξη αναφορικά με τις δόσεις της καφεΐνης. Τέλος, ο ΔΜΣ δεν επηρεαζόταν από την πρόσληψη τροφής ή την όρεξη σε σχέση πάντα με την πρόσληψη καφεΐνης.

πηγή: in.gr

Δημοφιλή άρθρα

Λαμπάκι λαδιού: Γιατί ανάβει και πώς να το διορθώσετε;

Δείτε γιατί ανάβει το λαμπάκι λαδιού στο αυτοκίνητό σας και βρείτε όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεται για να το διορθώσετε!

Οδηγός Πόλης: Εναλλακτικοί χώροι για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη

Αν αναζητάτε εναλλακτικούς χώρους για παιδικά πάρτυ στη Θεσσαλονίκη, διαβάστε τον οδηγό μας & κάντε τα πιο αξέχαστα πάρτυ γενεθλίων ή γιορτής!

Λεκάνη τουαλέτας: 5 Παράγοντες για τη σωστή επιλογή!

Δείτε πώς να επιλέξτε την ιδανική λεκάνη τουαλέτας για τον χώρο και τις ανάγκες σας!

5 + 1 Κοντινές Αποδράσεις από τη Θεσσαλονίκη

Έχεις ανάγκη ένα city break; Βρες 5 + 1 μοναδικές προτάσεις μια ανάσα από τη Θεσσαλονίκη!

10 + 1 Χριστουγεννιάτικα Δώρα για Άντρες: Τι δώρο να του πάρω;

Αναζητάς χριστουγεννιάτικα δώρα για άντρες, αλλά δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις τι τελικά θα πάρεις; Tο αντρικό δώρο είναι μια κατηγορία από μόνο του, καθώς συνήθως...