Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας και οι άλλοι…

Δεν θα είναι εύκολο πράγμα η συγκρότηση νέας διοίκησης στο δήμο Θεσσαλονίκης αν και το κλίμα στην παρούσα φάση είναι θερμό και φιλικό. Μέχρι τον Σεπτέμβριο που θα αναλάβει ο νέος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Εκ των πραγμάτων, για να έχει την πλειοψηφία στο νέο δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης των 49 εδρών,  θα πρέπει να «ελέγχει» τουλάχιστον 25 έδρες. Ο ίδιος ο Ζέρβας διαθέτει, 7 έδρες. Από τους μεμονωμένους έχει ήδη τρείς έδρες, δηλαδή των Π. Λεκάκη, Μ. Κυριζίδη και Χ. Αηδονόπουλου, οπότε ξεκινά τη μάχη της συγκρότησης πλειοψηφίας με 10.

Οι πληροφορίες από την πλευρά του Γ. Ορφανού είναι θετικές, διότι και ο ίδιος ο πρώην υπουργός είχε πει πολλές φορές ότι θα κινηθεί συναινετικά. Αν προσθέσουμε λοιπόν και τις 7 έδρες του Ορφανού, πάμε στις 17 έδρες.

Από την πλευρά του Σ. Βούγια, αν υπάρξει η κατάλληλη προεργασία, πιθανά να επιτευχθεί συνεργασία, διότι ο Σπύρος δεν είναι άνθρωπος των άκρων, ούτε αρνείται τον διάλογο. Ωστόσο και με τις 3 έδρες του Βούγια δεν σχηματίζεται πλειοψηφία, διότι πάμε στις 20 έδρες.

Θα εξαρτηθεί δηλαδή από τις διαθέσεις του Νίκου Ταχιάου, της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Π. Ψωμιάδη. Ο τελευταίος είπε ότι «τα καλά θα τα ψηφίζω» και μάλλον θα αποφύγει να εμπλακεί σε συμφωνίες και στη συνδιοίκηση.

Στην παράταξη της Νοτοπούλου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, διότι η επικεφαλής φέρεται αποφασισμένη να πάρει μέρος στις εθνικές εκλογές με το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, στην Α Θεσσαλονίκης, όπως και η δημοτική σύμβουλος της παράταξης Ε. Χρυσίδου. Ωστόσο υπάρχουν φωνές που δεν αποκλείουν να γίνει μία προσπάθεια σύγκλισης. «Ο Κλεισθένης σηματοδοτεί τη συναίνεση και τις συνεργασίες και γι αυτό εγώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει μία συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο να έχουμε προγραμματική σύγκλιση για τα μείζονα ζητήματα του δήμο» τονίζει ο Φώτης Μπίμπασης. Αν προστεθούν λοιπόν και τις 7 έδρες της παράταξης Νοτοπούλου, πάμε στις 27 έδρες, οπότε σχηματίζεται συναινετική πλειοψηφία.

Τι θα κάνει ο Ταχιάος; Πέρα από το να είναι υποψήφιος στην Α Θεσσαλονίκης, πιθανά να κρατήσει αποστάσεις και να ψηφίζει, βάσει του δικού του προγράμματος. Δεν έχει λόγο να χρεωθεί μία διοίκηση που δεν θα ελέγχει. Ωστόσο ο ίδιος δεν απέκλεισε τις συνεργασίες. Μετά το δεύτερο γύρο δήλωσε πως «είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε έχει καλό σκοπό για τη Θεσσαλονίκη, οποιουδήποτε δέχεται να συνενώσουμε δυνάμεις για το καλό αυτής της πόλης”.

Θεωρητικά δηλαδή σχηματίζεται πλειοψηφία, αλλά μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Κάποιοι πάντως επίσης επιμένουν ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης θα χρειαστεί μία πιο ευρεία πλειοψηφία για να διοικηθεί, δηλαδή γύρω στους 30 δημοτικούς συμβούλους, διότι το οριακό 25, σε ζητήματα αιχμής δεν θα είναι αρκετό…

Φ.Δ.