Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας! – Μια πεντάγλωσση ανθολογία του Οδυσσέα Ελύτη

Με αφορμή τη συμπλήρωση, σήμερα, 21 χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη, αξίζει μια αναφορά στην πρόσφατη (περσινή) έκδοση της ανθολογίας “Ο κόσμος ο μικρός, ο μέγας!” του Οδυσσέα Ελύτη με τη μουσική του Γιώργου Κουρουπού από τις εκδόσεις Ίκαρος.
Πρόκειται για μια ανθολογία όπου ο λυρισμός, η τόλμη και η εκφραστική δύναμη της γραφής του Ελύτη συνδυάζονται με το χρώμα των εικαστικών του έργων και τις πρωτότυπες μελοποιήσεις ποιημάτων του από τον Γιώργο Κουρουπό. Ολα τα κείμενα του βιβλίου παρουσιάζονται σε πέντε γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά).
Ποιήματα απ’ όλες τις περιόδους της γραφής του Ελύτη, αποσπάσματα από τον πεζό του λόγο –για τη σημασία της τέχνης, για τη διαμόρφωση της ποιητικής του– παρουσιάζονται μαζί με φωτογραφίες και εικαστικά του (σχέδια, τέμπερες, συνεικόνες, χειρόγραφα).

Η έκδοση περιλαμβάνει 2 CD με όλα τα κείμενα του βιβλίου, άλλα ως απαγγελία και άλλα μελοποιημένα, σε σύνθεση του Γιώργου Κουρουπού. Στην ακουστική του μορφή το βιβλίο, αποτελεί ένα αλλιώτικο ταξίδι γνώσης και αγάπης στο έργο του Ελύτη. Ένα ταξίδι με ευαίσθητο και τολμηρό οδηγό την μουσική του Γιώργου Κουρουπού. Τραγουδούν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα. Απαγγέλλουν: Δημήτρης Καταλειφός, Ιουλίτα Ηλιοπούλου.
Επίσης περιλαμβάνει ποιήματα και πεζά από τα έργα Μαρία Νεφέλη, Ανοιχτά χαρτιά, Τα Ρω του Έρωτα, Προσανατολισμοί, Ήλιος ο Πρώτος, Ο Ήλιος ο Ηλιάτορας, Άξιον Εστί, Το Φωτόδεντρο και η Δέκατη Τέταρτη Ομορφιά, Το Μονόγραμμα, Τα Ελεγεία της Οξώπετρας, Τρία Ποιήματα με Σημαία Ευκαιρίας, Δυτικά της Λύπης, Τα Ετεροθαλή, Σηματολόγιον.

Ξεφυλλίστε μέρος της ανθολογίας, εδώ.