«Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» στο Θέατρο Αυλαία

Το «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ – σύνολο τέχνης» & το «Λόγων Έργα» παρουσιάζουν την παράσταση «Ο Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» (δεύτερος τόμος – πέμπτο κεφάλαιο), σε μετάφραση Άρη Αλεξάνδρου, στο θέατρο Αυλαία από Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου έως και Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου.

Ο θρύλος του Μεγάλου Ιεροεξεταστή είναι ένα κεφάλαιο από τους «Αδελφούς Καραμάζοφ» του Ντοστογιέφσκι. Ο πυρήνας του μύθου είναι διαχρονικός. Αναφέρεται σε κάθε είδος και μορφή εξουσίας. Πρόκειται για μιαν εκπληκτική ανατομία της ανθρώπινης προσωπικότητας – τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο – όσον αφορά το ερώτημα «εξουσία ή ελευθερία;»

Παρουσιάζεται ως ένα ποίημα του δεύτερου από τους τρεις αδελφούς Καραμάζοφ, του πιο φιλοσοφημένου, του Ιβάν. Ο Ιβάν το παρουσιάζει στον μικρότερο αδελφό, Αλιόσα, τον πιο θρησκευόμενο, εκείνη τη στιγμή δόκιμο μοναχό.

Η ιστορία, που μεταφέρει ο Ιβάν στον αδελφό του Αλιόσα, διηγείται την επιστροφή του Χριστού στη γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα. Πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται παραληρώντας από συγκίνηση, ώσπου περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής, ο οποίος τον συλλαμβάνει. Τη νύχτα πηγαίνει να τον επισκεφτεί στο κελί του.

Ο Μέγας Ιεροεξεταστής αποδεικνύει στον Ιησού με επιχειρήματα ότι αυτό που έφερε στη Γη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα πιστεύεις ότι έχει δίκιο.

Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας- είτε αυτή είναι θρησκευτική είτε κοινωνικής φύσεως- κι έτσι, άμα ακολουθήσεις την πολύ δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου μπαίνεις στην καρδιά αιώνιων ερωτημάτων που κυριαρχούν στον κόσμο, σήμερα περισσότερο από ποτέ.

  • Επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη
  • Σκηνοθεσία – ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος
  • Βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης, Άννυ Ζερβού
  • Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη
  • Επεξεργασία ήχου: Studio 19 – Κώστας Μπώκος

Oργάνωση & εκτέλεση παραγωγής: «Λόγων Έργα» – θέατρο «ΣΥΝ ΚΑΤΙ» σύνολο τέχνης, Κωστής Σαββιδάκης – Άννυ Ζερβού

Είδος: μονόλογος

Πληροφορίες

Ημέρες & Ώρες παραστάσεων:
Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:15
Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:15
Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:15
Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019 στις 21:15

Διάρκεια Παράστασης: 60′
Χωρίς Διάλειμμα 

Προπώληση εισιτηρίων:
στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία τηλ. 2310230013 & www.viva.gr

Τιμές εισιτηρίων :
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Προπώληση, Συνταξιούχοι, Φοιτητές: 12 ευρώ
Ομαδικό: 10 ευρώ

Πληροφορίες: Σαββιδάκης Κωστής, τηλ. 6978603947
e-mail: [email protected] & [email protected]