Ο οικογενειακός γιατρός στην κουλτούρα της Δεξιάς

Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, που ταλανίζει όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη , ακούμε συνεχώς την προτροπή των αρμόδιων, με την πρώτη ένδειξη προσβολής μας από τον κορωνοϊό, να προστρέχουμε στον οικογενειακό μας γιατρό.

Γράφει ο Ξενοφών Ε. Μαυραγάνης

Και είναι πάρα πολλοί συμπολίτες μας, που δεν έχουν οικογενειακό γιατρό και επίσης πολλοί, που για πρώτη φορά ακούν αυτόν τον όρο.

Στις αρχές του 2017, οι τότε άξιοι επικεφαλής του υπουργείου υγείας, Ανδρέας Ξανθός και Παύλος Πολλάκης, νομοθέτησαν την δημιουργία των ΤΟΜΥ, τοπικών μονάδων υγείας δηλαδή, που θα αποτελούνταν από ολιγομελείς ομάδες γιατρών, όλων των ειδικοτήτων, συγκροτώντας έτσι το πρωτοβάθμιο επίπεδο παροχής υγείας, στο οποίο θα μπορούσαν να καταφεύγουν όλοι οι κάτοικοι αυτής της πολύπαθης και καθημαγμένης από τα μεγάλα συμφέροντα χώρας. Σ’ αυτό ακριβώς το σχήμα εντάσσονταν ο οικογενειακός γιατρός, που τώρα ψάχνουμε απεγνωσμένα να βρούμε.

Πόλεμος λάσπης και κατασυκοφάντησης ξεσηκώθηκε τότε, από αυτούς που υποστήριζαν και εξακολουθούν, με χαμηλή φωνή να υποστηρίζουν, την ολοσχερή κατάργηση του δημόσιου, δηλαδή του Εθνικού συστήματος υγείας.

Πρώτη και καλλίτερη η πρωθιέρεια του νεοφιλελευθερισμού αξιότιμος κυρία Μιράντα Ξαφά, που δήλωνε ανερυθρίαστα « δεν πιστεύω ότι χρειάζονται κρατικά νοσοκομεία. Μπορούν όλα να είναι ιδιωτικά. Είναι ανίκανος επιχειρηματίας το κράτος, δεν πρέπει να διαχειρίζεται τίποτα».

Στο δημοσιογραφικό επίπεδο τα δυο στελέχη του ΣΚΑΙ, Άρης Πορτοσάλτε και Μπάμπης Παπαδημητρίου, που τώρα «κοσμεί» το ελληνικό κοινοβούλιο , προπαγανδίζοντας την καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας, υποστήριζαν πως «είναι καλή ιδέα να γκρεμιστούν τα μισά δημόσια νοσοκομεία».

Και βεβαίως ο νυν πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και πρώην πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, που υποστήριζε τότε ότι η ίδρυση των ΤΟΜΥ, αποτελεί «λάθος πείραμα βραχείας χρονικής διάρκειας, που δεν εγγυάται την ελευθερία επιλογής γιατρού (σημειώσατε γιατρού από τον ελεύθερο ιδιωτικό τομέα, με ανεξέλεγκτες αμοιβές, τόσο ως προς το ύψος όσο και ως προς την φορολογική του δήλωση), με τον τότε γενικό γραμματέα του ίδιου συλλόγου Νικολάου Νίτσα που δήλωνε ότι «περιμένει τους πολίτες απεριόριστη ταλαιπωρία», από τα ΤΟΜΥ.

Να σημειωθεί βεβαίως ότι ο μεν κύριος Εξαδάκτυλος είναι πλαστικός χειρουργός, χωρίς καμιά δυνατότητα, αλλά και επιθυμία να υπηρετήσει τον δημόσιο τομέα, ό δε κύριος Νίτσας οφθαλμίατρος σε μεγάλο ιδιωτικό πολυϊατρείο.

Αργότερα, στις 21 Μαρτίου 2019, όταν ο κ. Εξαδάκτυλος ανέλαβε την προεδρία του Π.Ι.Σ. δήλωνε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια να αλλάξει αυτός ο τρόπος παροχής πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας στο λαό.

Όλοι αυτοί , αποτελούν βασικά στελέχη του νεοφιλελεύθερου βραχίονα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που μετά τις 7 Ιουλίου 2019 ήλπιζαν να επιβάλουν θέσεις και απόψεις, ήκιστα φιλικές για τον απλό καθημερινό πολίτη.

Δεν υπολόγιζαν φαίνεται αυτό που οι σοφοί αρχαίοι μας πρόγονοι είχαν διατυπώσει με την φράση «άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει» και μας προέκυψε ο κορωνοϊός. Που τους ανέτρεψε τα σχέδια. Αντί να τρέχουν να κλείνουν και να γκρεμίζουν νοσοκομεία, τρέχουν να τα στελεχώσουν όπως, όπως γιατί μόνο αυτά με την οργανωμένη και κυρίως χωρίς την σκέψη και την επιδίωξη του κέρδους, προσφέρουν ανεκτίμητες υπηρεσίες σ’ αυτό που λέγεται δημόσια υγεία. Την οποία η νεοφιλελεύθερη σκέψη τους, την αντιλαμβάνεται ως καλό εμπόρευμα για την επίτευξη του μεγαλύτερου κέρδους. Αγνοώντας την έννοια άνθρωπος και ανθρωπισμός. Τρέχουν να αποκαταστήσουν , αν μπορούν, τη ζημιά που έκαναν κατά την διακυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου στην αρχή και Σαμαρά μετά, αποψιλώνοντας τα νοσοκομεία από προσωπικό και πολεμώντας με λύσσα μετά την προσπάθεια ΣΥΡΙΖΑ, να κρατήσει όρθιο το ΕΣΥ. Που το κατάφερε, για να βγαίνουν σήμερα στα μπαλκόνια να χειροκροτούν υποκριτικά τους ήρωες υγειονομικούς.

Ας ελπίσουμε, πως ο λαός μας, ο πάντα ευκολόπιστος και πάντα προδομένος να κατανοήσει ποιοι είναι με το μέρος του και ποιοι ενάντιά του.

Υ.Γ. Στην γελοία «κυβέρνηση» Ανδρουτσόπουλου, ανδρείκελου του σκοτεινού δικτάτορα Ιωαννίδη, υπήρξε κι ένας ασήμαντος υφυπουργός Παντελής Νίτσας, δικηγόρος. Απλώς το σημειώνω λόγω της συνωνυμίας που μου προέκυψε.