Το “staramaki” από το Κιλκίς φιλοδοξεί να αντικαταστήσει το πλαστικό καλαμάκι

«Η ιδέα μας ταξιδεύει στη Μεσοποταμία, οι λεπτομέρειες της προσπάθειας δείχνουν πως υπάρχει χώρος για καινοτομία σε όλο το μήκος και το πλάτος της Ελλάδας και το σκεπτικό πίσω από το “staramaki” δείχνει πως η κυκλική οικονομία μπορεί να είναι ένα προνομιακό πεδίο καινοτόμων δράσεων για τη χώρα μας.

Το “staramaki” αποτελεί μια από τις δράσεις μας για να μπορέσουμε να δούμε το Κιλκίς να τονώσει την οικονομία του. Το Κιλκίς είναι ένας τόπος που κυρίως βασίζεται στην αγροτική καλλιέργεια και συνήθως μιλάμε για μονοκαλλιέργεια, αφού καλλιεργούμε σιτάρι σε μεγάλη έκταση» ανέφερε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9FM”, ο Κώστας Καμπέρης, πρόεδρος της ομάδας εθελοντών «Omnes»,

Ακόμη, αναφέρει πως μια ομάδα εθελοντών συνεργάζεται αυτό τον καιρό με παραγωγούς, φορείς και επιχειρήσεις στο Κιλκίς ώστε σύντομα να διατεθεί σε επαγγελματίες αλλά και απλούς καταναλωτές ένα προϊόν που κάλλιστα μπορεί να αποτελέσει μια διάδοχο κατάσταση για τα πλαστικά καλαμάκια.

«Το staramaki έχει τελείως κοινωνικό πρόσημο και δεν θα το “τρέξει” κάποια εταιρεία που θα προσπαθήσει να κερδοφορήσει μονοσήμαντα.

Το πρώτο βήμα θέλουμε να είναι ένα βήμα το οποίο μπορεί να φέρει τη δυναμικότητα που χρειάζεται ώστε να περάσουμε και στο δεύτερο. Αυτό είναι κάτι που ονομάζουμε “κάφσιμο” (σ.σ από τις λέξεις καφές και καύσιμο) που θα ανταλλάσσεται με τα σταραμάκια» εξηγεί ο κ.Καμπέρης καθώς περιγράφει πώς ο αντικαταστάτης για το πλαστικό καλαμάκι είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου.

«Εμείς λοιπόν με τα staramakia θα βγούμε στην αγορά περίπου τον Ιούλιο και θα ζητήσουμε και από τις καφετέριες, αλλά και από τον κόσμο ο οποίος καταναλώνει καφέ, να κρατά τα υπολείμματα του καφέ γιατί αυτά έχουν αξία όταν μπορούν να συλλεχθούν σωστά και να μετατραπούν σε κάτι άλλο» τονίζει ο κ.Καμπέρης.

«Το σύνολο της προσπάθειας λοιπόν είναι να παράξουμε ένα καλαμάκι από φυσικό στέλεχος σιταριού, το οποίο ταυτόχρονα με τη δεύτερη προσπάθεια μας θα προσπαθήσει να αλλάξει και λίγο τη νοοτροπία μας για αυτό που θεωρούμε υπόλειμμα του καφέ» καταλήγει.

«Στοπ» στη φυγή των νεότερων κατοίκων
Για τους συμμετέχοντες στο δράση, το σταραμάκι είναι και όπλο για να περιοριστεί η φυγή των νεότερων κατοίκων από την περιοχή. «Το Κιλκίς είναι ένας τόπος, που λόγω ακριβώς αυτού του τύπου της οικονομίας (σ.σ μονοκαλλιέργεια σιταριού) φθίνει, και το ίδιο ισχύει και για τον πληθυσμό που μπορεί να “κρατήσει” η περιοχή.Η προσπάθεια αυτή είναι μια προσπάθεια μεταξύ άλλων να προσπαθήσουμε να κάνουμε τον τόπο μας πιο φιλόξενο» μεταφέρει ο κ.Καμπέρης.

Δεν παραλείπει δε να σημειώσει πως η ιδέα ήρθε και μετά από ένα νοητό “ταξίδι” στην ιστορία της νοτιοανατολικής Μεσογείου: «Το “staramaki” (από τις λέξεις “σιτάρι” και “καλαμάκι”) αποτελείται από το ίδιο το στέλεχος του σιταριού και είναι ένας τρόπος με τον οποίο πίνανε και οι Μεσοποτάμιοι την μπύρα τους χιλιάδες χρόνια πριν για να αποφύγουν το κατακάθι που είχε εκείνο το ποτό μέσα.

Εμείς το φέραμε στη σημερινή εποχή ενώ είμαστε και στο στάδιο πριν να καταργηθεί το πλαστικό καλαμάκι. Υπάρχει έτσι και μια σύγκλιση στα γεγονότα, στις συνθήκες για να ευδοκιμήσει η προσπάθεια μας αυτή και το προϊόν αυτό».

Πότε ξεκινά η διάθεση στην Ελλάδα και πού θα γίνει αρχικά
«Αφού τα στελέχη συλλεχθούν και περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης -πρέπει να έχουν την κατάλληλη διατομή, ύψος και χαρακτηριστικά- περνάνε από τη διαδικασία του καθαρισμού και αφού περάσουν κι από αυτή, “στεγνώνουν” και συσκευάζονται και κάθε staramaki συνοδεύεται από εργαστηριακές έρευνες» λέει.

Επισημαίνει ακόμη ότι  μια κύρια ερώτηση που λαμβάνει η ομάδα αφορά την ποσόστωση γλουτένης. “Σε αυτό απαντάμε πως περιμένουμε και εμείς τις εργαστηριακές μελέτες αυτής της σοδειάς, ώστε να επιβεβαιώσουμε πως τα προϊόντα αυτής της χρονιάς φέρουν ποσοστό κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, ώστε να ορίζονται ως gluten-free προϊόν” εξηγεί.