«Ο ρατσισμός δεν χειροτερεύει, απλά βιντεοσκοπείται…»

Η συγκεκριμένη δήλωση ανήκει στο διάσημο ηθοποιό Will Smith. Σε συνέντευξη του το 2016 είχε δηλώσει ότι τα πράγματα δεν χειροτερεύουν όπως δηλώνουν πολλοί, απλά καταγράφονται και διαδίδονται εύκολα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η δήλωση είχε γίνει με τον Obama να κάθεται στο Οβάλ γραφείο…

Του Αντώνη Ελευθεριάδη*

Τέσσερις αστυνομικοί της Μινεσότα απολύθηκαν μετά την κράτηση ενός Αφροαμερικανού, που πέθανε τη Δευτέρα το βράδυ καθώς καρφώθηκε στο έδαφος από έναν αξιωματικό που έβαλε το γόνατό του στο λαιμό του άνδρα για περίπου οκτώ λεπτά.

«Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ, δεν μπορώ να αναπνεύσω», ικετεύει ο άντρας. «Το στομάχι μου πονάει. Ο λαιμός μου πονάει. Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ. Δεν μπορώ να αναπνεύσω». Είναι τα λόγια του George Floyd στο βίντεο που αποτυπώνει την ωμή δολοφονία του.  

Η έλλειψη ανθρωπιάς στο συγκεκριμένο βίντεο είναι ανησυχητική δήλωσε ο Κυβερνήτης της πολιτείας. Η αλήθεια είναι ότι όντως είναι σοκαριστικό το βίντεο. Όχι για το θάνατο ενός Αφροαμερικανού, καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμα δυστυχώς, αλλά για την απάθεια του αστυνομικού. Θα μπορούσε άνετα να κολατσίζει, ενώ σκότωνε. Τον βιντεοσκοπούσαν, αλλά αδιαφορούσε. 

Ο κόσμος δεν προσπέρασε, αλλά παρενέβη, όχι όμως αρκετά. Φώναζε, διαμαρτυρόταν. Ο αστυνομικός δεν πτοήθηκε. Θεωρούσε ότι κάνει το σωστό. Μια σπρωξιά σε έναν αστυνομικό ενδεχομένως θα έσωζε μια ζωή. Με κίνδυνο ίσως την δικιά σου.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός έχει ξεπέσει. Η πραγματικότητα είναι ότι απλά έχουμε πια την δυνατότητα να τον κοιτάμε κατάματα και χωρίς φίλτρο. Χωρίς το φίλτρο του σχολιαστή που θα λέει ότι είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Χωρίς το μοντάζ που θα το κάνει πιο εύπεπτο. Χωρίς τον καταιγισμό κατευναστικών δηλώσεων κρατικών αξιωματούχων που δηλώνουν ότι οι ένοχοι θα πληρώσουν.

Η δυνατότητα να δεις το τι είμαστε πραγματικά, επιτρέπει του να αναλογιστεί κανείς το τις πταίει και πως θα διορθωθεί. Μην προσπαθήσεις απλά να ηρεμήσεις.  Πρέπει να είσαι την επόμενη φορά παρών, να μην το σκεφτείς, να αντιδράσεις.

Αν θεωρήσεις ότι αυτά συμβαίνουν στις μειονότητες, δεν διαφέρεις ιδιαίτερα από τον αστυνομικό. Αν θεωρήσεις ότι αυτά συμβαίνουν σε μακρινά μέρη, θυμήσου τον Ζακ Κωστόπουλο.    

*Ο Αντώνης Ελευθεριάδης είναι τραπεζικό στέλεχος, πιστοποιημένος στην παροχή επενδυτικών συμβουλών.