Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο Πολυτεχνείο του ΑΠΘ – Ένταση από ομάδα αριστεριστών

Παρά το «απαγορευτικό» που προσπάθησε να επιβάλει με τη βία ομάδα αριστεριστών φοιτητών, σήμερα το πρωί στο χώρο του Πολυτεχνείου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, τιμώντας την εξέγερση και τους νεκρούς του Πολυτεχνείου του 1973.

Αρχικά φοιτητές, που προέρχονται από οργανώσεις της άκρας αριστεράς, είχαν δημιουργήσει ένα «τείχος» στην είσοδο της Πολυτεχνικής Σχολής και με σπρωξιές και χτυπήματα επιχείρησαν να αποτρέψουν την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ να πλησιάσει στο χώρο και να καταθέσει στεφάνι. Τελικά εν μέσω συνθημάτων, αντεγκλήσεων και συμπλοκών, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατόρθωσαν να καταθέσουν το στεφάνι, το οποίο όμως αργότερα οι φοιτητές κατέστρεψαν. Μάλιστα αφού το κατέστρεψαν το πέταξαν και έξω από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Στην αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν στελέχη της Νομαρχιακής Επιτροπής, μέλη της ΚΕ του κόμματος, πρώην βουλευτές και συντονιστές οργανώσεων. Με δήλωση του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, είπε: “Εμείς αυτό που θέλουμε αύριο είναι να γεμίσουν οι δρόμοι με κόσμο γιατί με την αστυνομοκρατία ουσιαστικά απομαζικοποιούνται. Ας το καταλάβουν μερικοί που με τις τραμπούκικες ενέργειες τους συμβάλλουν σε αυτό το κλίμα”.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου

Στο μήνυμα του ο ΣΥΡΙΖΑ για την 46η Επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου μεταξύ άλλων τονίζει:

“Στις 17 Νοέμβρη τιμούμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορύφωση των αντιδικτατορικών κινητοποιήσεων που οδήγησε στην πτώση της αμερικανοκίνητης χούντας των Συνταγματαρχών.

Θυμόμαστε και τιμούμε τους αγώνες και τις θυσίες των αγωνιστών του Πολυτεχνείου, της Νομικής και όλων όσοι υπέστησαν διώξεις, φυλακίσεις και βασανιστήρια από το χουντικό καθεστώς. Ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας.

Σαράντα έξι χρόνια μετά, η εξέγερση του Νοέμβρη δεν είναι μια μακρινή ανάμνηση. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας.

Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Αστυνομικοί παραβιάζουν αναίτια το πανεπιστημιακό άσυλο,κακοποιούν φοιτητές και φοιτήτριες μέσα στη σχολή τους και τους συλλαμβάνουν έξω από το σπίτι τους. Την ίδια στιγμή, γινόμαστε μάρτυρες μιας συστηματικής προσπάθειας συκοφάντησης των δημόσιων Πανεπιστημίων και αναθεώρησης της ιστορίας. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία.

Θα τιμήσουμε τους εξεγερμένους του Πολυτεχνείου, τους νεκρούς, τους εξόριστους και τους φυλακισμένους,  συνεχίζοντας τον αγώνα τους για Ελευθερία, Δημοκρατία, και Κοινωνική Δικαιοσύνη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους άνεργους, κάθε δημοκρατικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στις επετειακές εκδηλώσεις και στην πορεία της 17ης Νοέμβρη”.