Ο Τραμπ απειλεί να κόψει κάθε χρηματοδότηση στο πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ

Ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα να διακόψει κάθε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ, όπου μία ημέρα νωρίτερα εκατοντάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους φοιτητές, διαδήλωσαν βίαια εναντίον ενός αρθρογράφου του ακροδεξιού ιστοτόπου Breitbart.

«Αν το πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ δεν επιτρέπει την ελευθερία του λόγου κι ασκεί βία σε βάρος αθώων με διαφορετική άποψη — ΚΑΘΟΛΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ;», έγραψε ο Τραμπ στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, φωνάζοντας «κάνοντάς τους να σιωπήσουν» εκατοντάδες διαδηλωτές έσπασαν χθες βράδυ τζάμια παραθύρων στην πανεπιστημιούπολη, έβαλαν φωτιά σε ξύλινες παλέτες και πέταξαν πέτρες εναντίον αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.

Η αστυνομία απέκλεισε την περίμετρο του πανεπιστημίου και το πανεπιστήμιο τελικά ακύρωσε την εκδήλωση στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο εκπρόσωπος του Μπράιτμπαρτ, ο Μίλων (ή Μάιλο) Γιαννόπουλος.

Θερμός υποστηρικτής του Τραμπ, τον οποίο αποκαλούσε «ντάντι» («μπαμπά») κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γιαννόπουλος είναι μια από τις γνωστότερες μορφές της αμερικανικής άκρας δεξιάς, που προβάλλει θέσεις εθνικιστικές αλλά και υπέρ της ανωτερότητας της λευκής φυλής.

Ειδικευμένος στις νέες τεχνολογίες, γνωστός στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης για τον προκλητικό του τόνο, ο Γιαννόπουλος είχε δει τον λογαριασμό του στο Twitter να διαγράφεται επειδή τροφοδοτούσε τις επιθέσεις εναντίον της μαύρης ηθοποιού Λέσλι Τζόουνς.

Ο ίδιος ο Γιαννόπουλος επέκρινε σε ανακοίνωσή του «την αριστερά», λέγοντας ότι «τρομοκρατείται από την ελευθερία του λόγου και κάνει κυριολεκτικά ο,τιδήποτε για να την εμποδίσει», σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Ο ιστότοπος Breitbart, που πρόσκειται στην άκρα δεξιά, είχε υποστηρίξει ενεργά την υποψηφιότητα Τραμπ, ενώ ο πρώην επικεφαλής του Στιβ Μπάνον είναι πλέον ο σύμβουλος στρατηγικής του νέου Αμερικανού προέδρου.

Παρόμοιες διαδηλώσεις τον προηγούμενο μήνα στο πανεπιστήμιο Davis είχαν εμποδίσει τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στο οποίο επίσης θα μιλούσε ο Γιαννόπουλος. Και στις δύο περιπτώσεις, τον είχαν προσκαλέσει ομάδες συντηρητικών φοιτητών.

Το Μπέρκλεϊ είναι πασίγνωστο διότι αποτέλεσε οχυρό των υπερασπιστών της ελευθερίας της έκφρασης από τη δεκαετία του 1960.