Ο Τσίπρας θα συνεχίσει να πηγαίνει στους Ευρωσοσιαλιστές…

Παρότι δεν είναι πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίζει να μετέχει ως παρατηρητής στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Ετσι αύριο Τετάρτη 16 Οκτωβρίου ο Α. Τσίπρας θα συμμετέχει ως αρχηγός κόμματος στη σύνοδο του ΕΣΚ, παρά τις αντιρρήσεις βέβαια της Φ. Γενημματά, η οποία συνεχίζει να βλέπει με αρνητικό μάτι αυτή τη προσέγγιση. Ωστόσο πολλοί στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, θεωρούν πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ανήκει στην GUE, στην ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, ως το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα της Ευρώπης, μπορεί να παίξει ρόλο γέφυρας μεταξύ των κομμάτων που ανήκουν στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Κάποιοι εκτιμούν ότι κάποια στιγμή και αφού ολοκληρωθεί η μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ, η Κουμουνδούρου θα επιλέξει να αποχωρήσει από την ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Αυτό όμως περισσότερο ακούγεται ως ανέκδοτο και όχι ως μία πραγματική εκδοχή και προοπτική. Εξάλλου ο στόχος του Α. Τσίπρα, δεν είναι να ανοίξει πόρτα στο ΕΣΚ. Αυτή είναι ανοιχτή. Αυτό που προσπαθεί να πετύχει, είναι να φέρει πιο κοντά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης για μία άλλη πορεία της Ε.Ε. Συνεπώς η ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους ευρωσοσιαλιστές θα ακύρωνε αυτή τη προσπάθεια. Άρα δεν έχει κανένα νόημα και δεν έχει τεθεί από κανένα…, ακόμα.

ΥΓ. Η φωτογραφία είναι από τον Μάρτιο του 2016, όταν ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά, βρέθηκε ως παρατηρητής στη σύνοδο του ΕΣΚ, μετά από πρόσκληση του τότε Γάλλου προέδρου, Φρανσουά Ολάντ…

Φ.Δ.