Ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Γ. Χατζηβαλάσης για την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου

Το Τεχνικό Επιμελητήριο επισκέφτηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Χατζηβαλασης, για να ενημερωθεί πάνω στο σχέδιο ενοποίησης του παραλιακού μετώπου, που σχεδιάστηκε και προωθείται από το ΤΕΕ-ΠΚΜ.

Τον υποψήφιο δήμαρχο δέχτηκε ο ίδιος ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Πάρις Μπίλλιας, ο οποίος πραγματοποίησε και την ενημέρωση. Μετά την ενημέρωση ο κ Χατζηβαλάσης εξέφρασε την υποστήριξη τους το σχέδιο του ΤΕΕ και δήλωσε: «Σ΄ ένα φιλόδοξο έργο που θα αλλάξει δραστικά την εικόνα του παραλιακού μετώπου,  από το Καλοχωρι ως το Αγγελοχώρι, ευελπιστώ ότι θα πειστούν να προχωρήσουν από κοινού όλοι  οι δήμοι, που βρέχονται από τον εσωτερικό Θερμαϊκό κόλπο. Το σχέδιο ακούγεται  φιλόδοξο, εξαιρετικά σύνθετο και απαιτητικό καθώς αφορά μια τεράστια παραλιακή έκταση, αλλά αποτελεί   θέμα ζωτικής σημασίας και η υλοποίησή του θα αναβαθμίσει τουριστικά όλες τις παράκτιες  περιοχές. Και αυτό γιατί  το παράκτιο μέτωπο έχει άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομίας παράλληλα με τον σχεδιασμό του αστικού χώρου.  Η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου,  σήμερα αλλά και στο μέλλον, είναι ζωτικής σημασίας γιατί: α) Θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη  των μεσαίων μεγεθών δήμων, πέριξ του Θερμαϊκού κόλπου, στο πλαίσιο της αστικής αναγέννησης και  β)  ο παραθαλάσσιος  άξονας προωθεί μια βιώσιμη ανάπτυξη.  Έχει δηλαδή, άμεση συνάρτηση με την εξέλιξη της οικονομίας».

Όπως σημείωσε ο κ. Χατζηβαλάσης «η οικονομία της Θεσσαλονίκης για να ανακάμψει στις σύγχρονες απαιτήσεις, χρειάζεται  να επαναπροσδιορίσει τις σχέσεις της» επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το λιμάνι της  Θεσσαλονίκης σήμερα μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο και στον τουρισμό.

«Οι γύρω   από αυτήν δήμοι  υπήρχαν πάντα ως αστικοί χώροι, αλλά ”κενοί”  στην ουσία χώροι.  Σήμερα πρέπει  να γίνει η χάραξη νέων στρατηγικών σχεδιασμών αναζωογόνησης.  Για παράδειγμα, το άνοιγμα  προς το Ανατολικό μέτωπο με την λειτουργική διασύνδεση  της πόλης   ακτοπλοϊκώς,   παράλληλα  με την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, ορίζουν  σαφώς  το συμφέρον τόσο του δήμου Θερμαϊκού όσο και του δήμου Θεσσαλονίκης, σε τουριστικό αλλά και επενδυτικό επίπεδο. Σε απόσταση αναπνοής  από το κέντρο της Θεσσαλονίκης  το αστικό τοπίο μπορεί να δώσει ένα μοναδικό θέρετρο, προικισμένο με υπέροχες παραλίες, πλούσια φύση, προστατευόμενα οικοσυστήματα  και αλυκές   μια περιοχή με γαλαζοπράσινα νερά, μια ακτογραμμή μοναδική, με εναλλακτικές παραλίες ανοιχτή σε κάθε είδους προκλήσεις για ανάπτυξη.   Το ίδιο  μπορεί να συμβεί και  σε άλλα κομβικά σημεία, με όλους τους υπόλοιπους δήμους.

«Όλες λοιπόν οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες για τις χρήσεις γης στην παράκτια ζώνη, που θα κουμπώσουν και θα ενσωματωθούν με το γενικό πλάνο ανάπτυξης του παραλιακού μετώπου. Στην ιστορία των πόλεων ο καινοτόμος αστικός σχεδιασμός ήταν πάντα απόρροια της οικονομικής κατάστασης και η γεωγραφική περιοχή πάντα έπαιζε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτή. Ανέκαθεν το παράκτιο μέτωπο αποτέλεσε συγκριτικό πλεονέκτημα για τις πόλεις που το διέθεταν. Διαδραμάτιζε πολλαπλό ρόλο και οι οικονομικές στρατηγικές είχαν πάντα σαν στόχο την βελτίωση της ζωής των κατοίκων και την ικανοποίηση των συμφερόντων τους. Εμείς   χαιρετίζουμε  αυτή την προσπάθεια του ΤΕΕ, γιατί πιστεύουμε ότι  η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, θα δώσει μεγάλη δυναμική στον δήμο αλλά και δυναμική συνεργασίας με όλους τους υπόλοιπους δήμους. Ο κ Χατζηβαλάσης υπέβαλε το αίτημα της ολοκλήρωσης της μελέτης με την ένταξη και του παραλιακού μετώπου του εξωτερικού κόλπου από το Αγγελοχώρι μέχρι την Επανομή.  Η ακτογραμμή αυτή και το σχέδιο ανάπλασης με άξονα την φύση, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία και την λειτουργική  και αισθητική συνοχή του θα αξιοποιήσει και θα αναβαθμίσει όλη  την περιοχή. Το διεθνές αεροδρόμιο, η ακτοπλοϊκή συγκοινωνία  και η επέκταση του μετρό θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για την ανάπτυξη της περιοχής. Η πρόταση είναι ελκυστική και βιώσιμη γιατί συνδυάζει την ανάπτυξη με τον σεβασμό του περιβάλλοντος, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των πόρων με μέσα επωφελή για το περιβάλλον, με στήριξη της καινοτομίας, με καλύτερες πολιτικές για την χωροθέτηση του αστικού ιστού και των οικονομικών δραστηριοτήτων (τουρισμού – παραγωγής) καθώς και με προσπάθειες που επικεντρώνονται στην ενίσχυση της ολιστικής σχεδίασης και ανάπτυξης ολοκλήρου του παραλιακού μετώπου» υπογράμμισε.