«Όχι» στον ευρωπαϊκό κατώτατο μισθό λέει ο Βέμπερ

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται η ταύτιση απόψεων μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του υποψήφιου του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν, Μάνφρεντ Βέμπερ, αναφορικά με την προώθηση ενός νεοθατσερικού μοντέλου σε Ελλάδα και ΕΕ.

Μετά λοιπόν τις προτάσεις του προέδρου της ΝΔ για πλήρη ελαστικοποίηση σε ωράρια και μέρες εργασίας, την προαναγγελία κοψίματος του δώρου Χριστουγέννων και τους «ύμνους» για τις προτάσεις του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών, ήταν τώρα η σειρά του Βαυαρού Χριστιανοκοινωνιστή πολιτικού να απορρίψει ρητά το αίτημα για την εισαγωγή ευρωπαϊκού κατώτατου μισθού και ευρωπαϊκής ασφάλειας ανέργων.  Ειδικότερα, ο Μάνφρεντ Βέμπερ υποστήριξε μιλώντας στο «Δίκτυο των Συντακτών της Γερμανίας ότι «Κοινωνικό είναι ό,τι δημιουργεί θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνθρωποι στην Ελλάδα, τη Μάλτα ή τη Ρουμανία δεν στρέφονται προς εμένα ζητώντας έναν πανευρωπαϊκό κατώτατο μισθό ή μια ευρωπαϊκή ασφάλεια ανέργων (αλλά εργασία)».

Επιπλέον, ο επίδοξος πρόεδρος της Κομισιόν τάχθηκε και υπέρ της ύπαρξης καρτέλ στην ευρωπαϊκή αγορά επικαλούμενος τον «επιθετικό ανταγωνισμό από Κίνα και ΗΠΑ». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Ο ευρωπαϊκός νόμος περί ανταγωνισμού είναι καλός, αλλά χρειάζεται επικαιροποίηση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι εκτεθειμένη σε ένα νέο, πιο επιθετικό ανταγωνισμό, είτε από την Αμερική του Tραμπ ή από την Κίνα, η οποία δεν είναι πλέον αναπτυσσόμενη χώρα στην πραγματικότητα.

Ως εκ τούτου, θα πρέπει, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να έχει τη δυνατότητα να επιτρέπει τις μεγάλες συγχωνεύσεις και να προωθεί τους Ευρωπαίους πρωταθλητές. Στο γερμανικό δίκαιο του ανταγωνισμού υπάρχει η δυνατότητα υπουργικής έγκρισης για απαγορευμένες συγχωνεύσεις καρτέλ. Εύχομαι να υπάρξει μια ανάλογη ευρωπαϊκή έγκριση».