«Οχι» του δήμου Νεάπολης – Συκεών στη μεταφορά των αποθεματικών

Την άμεση κατάργηση και απόσυρση της υπουργικής απόφασης-διάταξης, με την οποία καλούνται οι δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά αποθεματικά τους σε ειδικό λογαριασμό στη Τράπεζα της Ελλάδος, ζητά με ομόφωνο ψήφισμά του ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. Να σημειωθεί ότι το προηγούμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει ανάλογο ψήφισμα καταδικάζοντας την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης κατά της οποίας ασκήθηκε προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας από την ΚΕΔΕ και άλλους δήμους.

Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων να καταγγέλλουν την κυβερνητική πρωτοβουλία ως «καθαρά προκλητική ενέργεια», που «απειλεί με λουκέτο τις Υπηρεσίες του δήμου» και επιφέρει την «παύση πληρωμής των εργαζόμενων».

«Ειλικρινά διαψεύστηκα. Δεν περίμενα ότι με τη νέα κυβέρνηση θα γνωρίζαμε χειρότερη κατάσταση από αυτήν που αντιμετωπίσαμε στο θέμα των αποθεματικών των δήμων και υποφέραμε τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια. Δυστυχώς η απόφαση του υπ. Εσωτερικών είναι τρισχειρότερη από την προηγούμενη. Ήρθε ο νέος υπουργός να μας πει ότι όποιος δήμος δεν ανοίξει λογαριασμό στη Τ.τ.Ε., και δεν μεταφέρει τα αποθεματικά, δεν θα του κατατεθούν οι ΚΑΠ, που είναι η τακτική μηνιαία χρηματοδότηση, δηλαδή η μισθοδοσία των υπαλλήλων», ήταν το πρώτο σχόλιο του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη κατά τη συζήτηση του θέματος.

Όπως τόνισε, πρόκειται για «αυθαίρετη, απαράδεκτη, αντιαυτοδιοικητική και οπισθοδρομική απόφαση», και ως τέτοια την κατήγγειλε ομόφωνα η ΠΕΔ-ΚΜ, αλλά και η ΚΕΔΕ που εξουσιοδότησε τη νομική της Υπηρεσία να ασκήσει εκ νέου προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας.

Το ψήφισμα

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. με υπουργική απόφαση, που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχης απόφασης της προηγούμενης κυβέρνησης, προχωρά σε ωμό εκβιασμό προς τους δήμους, απαιτώντας ότι διαφορετικά κλείνει τη “στρόφιγγα” των χρηματοδοτήσεων», καταγγέλλεται με το ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα, και συνεχίζει:

«Πρόκειται για μία καθαρά προκλητική ενέργεια, η οποία χρησιμοποιεί ως όμηρο τις λαϊκές ανάγκες και τη μισθοδοσία των εργαζομένων στους δήμους που καλύπτονται από τις επιχορηγήσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, δηλαδή από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η κυβέρνηση απειλεί έτσι με λουκέτο τις Υπηρεσίες του δήμου και την παύση πληρωμής των εργαζομένων.

Στόχος: ο ‘‘αποτελεσματικός έλεγχος’’ και η κατακρεούργηση των ‘‘δαπανών’’ αλλά και το χτίσιμο των λεγόμενων ‘‘δημοσιονομικών αποθεμάτων’’, που μεταξύ άλλων, αποτελούν ‘‘κράχτη’’ για τους ‘‘επενδυτές’’.

Διεκδικούμε την κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθεσίας (απόσυρση της σχετικής διάταξης του Ν.4270/2014) και την πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να καλύπτουν πλήρως τις λαϊκές ανάγκες και τους εργαζόμενους σε αυτούς.

Τα χρήματα του δήμου είναι του λαού και πρέπει να διατίθενται για το λαό και τις ανάγκες του και όχι για τις τράπεζες και την εξυπηρέτηση του ληστρικού παράνομου και ειδεχθούς χρέους της χώρας στους δανειστές.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Νεάπολης-Συκεών αποφασίζει:

  • Να μην κατατεθούν τα αποθεματικά του δήμου,
  • Να εξασφαλίσουμε τη μισθοδοσία των εργαζομένων,
  • Να ενημερώσουμε με κάθε μέσο τους δημότες του δήμου,
  • Να προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση των

ταμειακών διαθεσίμων του δήμου».