Οι 53 και το λουρί της μάνας στον ΣΥΡΙΖΑ…

Πολλά σχόλια και συζητήσεις προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ το μανιφέστο των «53», για την πορεία και εξέλιξη του κόμματος της κυβερνώσας αριστεράς, που είπε και ο Α. Τσίπρας.

Στο μανιφέστο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα “commonality.gr”, υπάρχουν πολλές αιχμές και ασκείται έντονη κριτική στις επιλογές της ηγεσίας αλλά και του ίδιου του Τσίπρα. Μάλιστα οι 53 πετούν το γάντι στον Α. Τσίπρα, τονίζοντας πως «στο κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν έχουν θέση μονοπρόσωπα όργανα και πρακτικές ξεπερασμένων αρχηγοκεντρικών κομμάτων» και μιλούν ευθέως για ηγετικό συγκεντρωτισμό στο κόμμα.

Οι «53» λοιπόν, θέτουν ανοιχτά θέμα εσωκομματικής δημοκρατίας και ζητούν το κόμμα να πει όχι στα φαινόμενα παραγοντισμού και προσωπικών στρατηγικών των επώνυμων στελεχών. Προτείνουν ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ένα κόμμα της κινηματικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ταξικά προσδιορισμένο που θα λειτουργεί συλλογικά και καταστατικά και όχι «προεδροκεντρικά».

Επίσης θεωρούν ότι το κόμμα δεν ασκεί αντιπολίτευση με συνέπεια και δυναμισμό και πως πολλές φορές επιλέγει τις εντυπώσεις στο στυλ Πολάκη, παρά τον πολιτικά πειστικό και ελκυστικό λόγο. Παράλληλα απορρίπτουν τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα συμμαχικό κόμμα της κεντροαριστεράς, εκφράζουν πολλές επιφυλάξεις για το εγχείρημα της περίφημης διεύρυνσης αλλά δεν λένε όχι σε μία συμμαχία «όμορων δυνάμεων», με τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί τον πυρήνα μιας ευρύτερης αντινεοφιλελεύθερης συμμαχίας. Επίσης δεν δέχονται ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει όνομα.

Τα καρφιά λοιπόν για τους διάφορους “Μπίστηδες και Χατζησωκράτηδες” και λοιπές διευρυμένες προοδευτικές δυνάμεις είναι ευανάγνωστα και η κριτική για την «πασοκοποίηση»… πετιέται και θεριεύει. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι οι 53 ζητούν να ενισχυθεί και ο ρόλος του μέλους του κόμματος και φυσικά του ίδιου του κόμματος, που όσο ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση είχε μπει στο ψυγείο. Βέβαια, επειδή το ζουμί είναι στο ποιος τελικά κάνει κουμάντο, το μανιφέστο το ζήτημα αυτό το αφήνει …χαλαρό. Μιλά μόνο για ενίσχυση του ρόλου των μελών… Μένει να δούμε αν ομιλούν για υποστυλώματα…

Πάντως και οι 53, όσο γνωρίζουμε, δεν έχουν ενιαία στάση και διάθεση. Υπάρχει μία ομάδα που ήδη έχει προσεγγίσει τους λεγόμενους προεδρικούς, υπάρχει μία άλλη ομάδα, η πιο μεγάλη που προτάσσει την ανάγκη της κριτικής αλλά και της σύνθεσης, ενώ υπάρχουν και στελέχη που θέλουν την αντιπαράθεση και την ιδεολογική και πολιτική αναμέτρηση. Οι τελευταίοι θεωρούν ότι όλα είναι ανοιχτά, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας και πως για όλα πρέπει να γίνει συζήτηση και μάλιστα δημοσίως και όχι πίσω από τις πόρτες των γραφείων πρώην υπουργών και βουλευτών…

Πάντως όσοι έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ και πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, λίγο πολύ την ίδια κριτική ασκούσαν στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ…

Υ.Γ: Για όσους θέλουν να διαβάσουν ολόκληρο το μανιφέστο των 53:

ΕΝΑΣ ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Φ.Δ.