Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βαθιά πολιτικές

Η βαθιά οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, μια κρίση που μετατράπηκε πολύ γρήγορα σε κρίση αξιών δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το πρίσμα μέσα από το οποίο οφείλουμε να θεωρήσουμε τις επερχόμενες εκλογές για την ανάδειξη των αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Κυρίως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για το ύφος και το είδος του λόγου που οφείλει να εκφράσει κάθε ένας που σέβεται πραγματικά το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Της Αμαλίας Πασαλίδου*

Οι εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι βαθιά πολιτικές, με την πραγματική έννοια του όρου “πολιτική”. Είναι εκλογές στις οποίες ο διάλογος , τόσο των διαφόρων δυνάμεων μεταξύ τους όσο και των “τοπικών αρχών” με τους πολίτες, οφείλει να βρίσκεται στον πυρήνα της κάθε δράσης.

Οι νέες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές συνθήκες, οι αλλαγές στον ιστό των τοπικών κοινωνιών, οι απαιτήσεις για ακόμη περισσότερη αλληλεγγύη και συν-απόφαση, απαιτούν το αυτονόητο: Μια ευρύτερη κοινή προσπάθεια. Και η έννοια της κοινής προσπάθειας αποτέλεσε και αποτελεί τον βασικό πυρήνα της ευρύτερης συνεργασίας δυνάμεων που ακούει στο όνομα, “ Συνεργασία για την Καλαμαριά” .

Στις μέρες μας, ίσως και περισσότερο από ποτέ, είδαμε τους πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους να απομακρύνονται από τα πιο άμεσα κοινά, αυτά της καθημερινότητάς τους, του ίδιου τους του Δήμου. Και η ευθύνη για αυτό μας βαρύνει όλους. Μπορούμε όμως να τους επαναφέρουμε, εφόσον αποδείξουμε με το ήθος , τη συμπεριφορά μας ,τις θέσεις μας ,τη συνέπειά μας , την οργάνωσή μας και τη θεσμική μας λειτουργία ότι αξίζει να συμμετέχει κάποιος στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Κινητοποιείς τον ιδεαλισμό των νέων ανθρώπων ,όταν τους πείθεις ότι συμμετέχοντας σε μια κοινή προσπάθεια ,συνεισφέρεις στο γενικότερο καλό. Κυρίως πείθεις με τρόπο πραγματικό πως η συμμετοχή και η συν-απόφαση δεν αφορά ένα αόριστο μέλλον, αλλά αφορά ένα συγκριμένο αύριο που θα στηρίζεται στην εμπειρία του χθες και των ανθρώπων που έχτισαν τον τόπο μας, αλλά και στην ουσία του σήμερα που δρα μέσα σε ένα περιβάλλον στο οποίο απαιτείται σκληρός αγώνας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ ,είναι αναγκαία η παρουσία στο τοπικό προσκήνιο όλων εκείνων των δυνάμεων που θα στηρίξουν ριζικές προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στην κοινωνία.

Η ανάδειξη και η αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου Καλαμαριάς είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα πλεονεκτήματα αυτά μπορούν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της Καλαμαριάς και της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης δημιουργώντας ακόμα και θέσεις εργασίας για τους συμπολίτες μας. Μπορούμε πραγματικά να παλέψουμε ακόμη πιο σκληρά με στόχο την προώθηση μεγαλύτερων αλλαγών για το καλό του Δήμου μας.

Ένα ψηφιδωτό ανθρώπων, αναμνήσεων, αλλά και προσδοκιών για το αύριο είναι η Καλαμαριά. Είναι το χθες, όλων εκείνων που έκαναν την ακανόνιστη πέτρα σμιλεμένο διαμάντι πάνω στο οποίο έχτισαν τα όνειρά τους. Είναι η αριστοκρατική, στις ιδέες και στην ανθρωπιά, γωνιά ενός τόπου που ακόμη και αν έχασε πολλές φορές τον προσανατολισμό του, κρατά και θα κρατά για πάντα την αυθεντικότητα του. Είναι ο τόπος στον οποίο συνυπάρχουμε όχι από σύμβαση αλλά από επιλογή.

 * Η Αμαλία Πασαλίδου είναι νυν επικεφαλής της παράταξης “Πρωτοβουλία για την Καλαμαριά” στο Δημοτικού Συμβούλιο. Στις επερχόμενες εκλογές και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας συμμετέχει ως υποψήφια δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό “ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ”.