Οι καταθέσεις για το ρόλο του… εισπράκτορα «Money-dakis» της Novartis

Ως πρόσωπο ειδικών αποστολών της Novartis που σχετιζόταν άμεσα με τον χρηματισμό των πολιτικών εμφανίζεται στις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ««Documento».

Από τη δικογραφία προκύπτει ότι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες έχουν καταθέσει τόσο στις αμερικανικές όσο και στις ελληνικές αρχές ότι ο Μανιαδάκης ήταν ο άνθρωπος του χρηματισμού πολιτικών, ο οποίος ήταν γνωστός στη Novartis με το ψευδώνυμο Money-dakis.

Υστερα από αυτές τις καταθέσεις ζητήθηκε από τον Μανιαδάκη να πει όσα γνωρίζει αλλά δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτε για χρηματισμούς. Όταν ο Μανιαδάκης επιχείρησε να φύγει οικογενειακώς στο εξωτερικό οι εισαγγελείς άσκησαν δίωξη εναντίον του και ήταν φυσικό να μην μπορεί να παραμείνει προστατευόμενος μάρτυρας.

Το σοβαρότερο όμως είναι ότι υπάρχουν πληροφορίες πως όταν ο Μανιαδάκης δεν μπορούσε να εμφανίζεται άλλο ως προστατευόμενος μάρτυρας προετοίμασε με την καθοδήγηση πολιτικών προσώπων τη δημιουργία κλίματος συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα φέρεται να κατέθεσε σε συμβολαιογράφο ότι πιέζεται και εκβιάζεται από τους εισαγγελείς ώστε η κατάθεσή του να αποκαλυφθεί μετά τη φυγή του στο εξωτερικό και να στοιχειοθετηθεί το σενάριο της στημένης υπόθεσης.

Οι μαρτυρίες

Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές και θέτουν εκ των πραγμάτων το νομικό και λογικό ερώτημα εάν ο καθηγητής της Σχολής Δημόσιας Υγείας πρέπει να είναι μάρτυρας ή κατηγορούμενος.

Ο ένας από τους προστατευόμενους μάρτυρες καταθέτει σύμφωνα με πληροφορίες ότι ο Μανιαδάκης στρατολογήθηκε από τη Novartis για να χειραγωγεί την εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και να είναι διαμεσολαβητής στους υπουργούς.

Για την υπόθεση του Μανιαδάκη συστρατεύτηκαν όπως χαρακτηρισπκά καταθέτει ο μάρτυρας και άλλοι καθηγητές Οικονομικών της Υγείας όπως ο Γιάννης Κυριόπουλος, ο Κυριάκος Σουλιώτης και η Μαρία Γείτονα.

Συγκεκριμένα ο Σουλιώτης όπως αποδεικνύεται από τα έγγραφα της Novartis ήταν υπεύθυνος του Harvard Project της πολυεθνικής, το οποίο είχε ως αντικείμενο σύμφωνα με τους μάρτυρες τον χρηματισμό πολιτικών για να ευνοήσουν την εν λόγω φαρμακευτική.

Σύμφωνα με μια πικάντικη λεπτομέρεια των καταθέσεων ο Μανιαδάκης ήταν το άτομο το οποίο ο πρώην πρόεδρος της Novartis αποκαλούσε Money-dakis κάνοντας λογοπαίγνιο που υπονοούσε καλή σχέση με το χρήμα.

Ο καθηγητής χρησιμοποιήθηκε ως υπόγεια γέφυρα όπως λένε οι μάρτυρες και διαμεσολαβητής για τις δωροδοκίες και πληρωνόταν για τις υπηρεσίες του ενώ παρακρατούσε και μέρος του ποσού που προοριζόταν για χρηματισμό.

Ο Λοβέρδος, ο σύμβουλος και το ‘Αγιο Δισκοπότηρο

Ο Μανιαδάκης εμφανίζεται από τους μάρτυρες ως έμπιστος του Ανδ. Λοβέρδου. Καταθέτουν πως ήταν αυτός που διεκδίκησε χρήματα από τη Novartis για τον Λοβέρδο προκειμένου το δημόσιο να αποπληρώσει ευνοϊκά τα χρέη προς την εν λόγω πολυεθνική αλλά κυρίως να θέσει σε κυκλοφορία δύο νέα φάρμακα τα Gilenya και Tasigna.

Ηταν η εποχή που η τρόικα είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία νέων φαρμάκων. Ενας από τους μάρτυρες φαίνεται ότι έχει καταθέσει λεπτομέρειες και κυρίως ημερομηνίες που αποδεικνύουν πως ένας εκδότης ιατρικών εντύπων ο οποίος ξέπλενε μέσω διαφημιστικής δαπάνης το χρήμα που πήγαινε σε πολιτικά πρόσωπα έχει καταβάλει τα σχετικά ποσά στον Μανιαδάκη προφανώς για να προχωρήσει στους χρηματισμούς.

Γνωρίζω αναφέρει ο μάρτυρας ότι υπήρχε μαύρο ταμείο για παράνομες πληρωμές με κωδική ονομασία το ΑΓΙΟ ΔΙΣΚΟΠΟΤΗΡΟ.

Για το μαύρο ταμείο γνώριζαν ελάχιστοι όπως οι πρόεδροι και στην Ελλάδα ο Νίκος Σκονδρέας η Ιωάννα Ρούμπου και ο Νίκος Μανιαδάκης.

Συνεπώς ο Μανιαδάκης εμφανίζεται να ανήκει στον σκληρό πυρήνα της Novartis με ειδικότητα στους χρηματισμούς ενώ φέρεται να μεταλάμβανε και ο ίδιος από το άγιο δισκοπότηρο.

Οι μάρτυρες περιγράφουν πως παρότι ο Ν Μανιαδάκης υπήρξε σύμβουλος του υπουργού Μ. Σαλμά οι σχέσεις τους διαταράχτηκαν και τελικώς μετατράπηκε σε εχθρό της Novartis.

Ως αιτία οι μάρτυρες περιγράφουν ένα περιστατικό ο Μανιαδάκης φέρεται να πήρε 120.000 ευρώ για να τα δώσει στον υπουργό προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση στην πολιτική του φαρμάκου.

Για κάποιο λόγο όμως ο Σαλμάς δεν εμφανίστηκε ευνοϊκός με τη Novartis πράγμα που σύμφωνα με τους μάρτυρες σημαίνει ότι μπορεί να αρνήθηκε τον χρηματισμό ή να μην προσεγγίστηκε καν.

Ο Μανιαδάκης ωστόσο ως ενδιάμεσος φαίνεται να έχει εισπράξει το ποσό από τα μαύρα ταμεία της εταιρείας.

Η Novartis στη συνέχεια κήρυξε τον πόλεμο στον Σαλμά μέσω δημοσιογράφων που χρηματοδοτούσε.

Σε κάθε περίπτωση ο Μανιαδάκης έπαιζε τον ρόλο του ανθρώπου που μεταφέρει το χρήμα λένε οι μάρτυρες και συγκεκριμένα σύμφωνα με τα πρακτικά της συνάντησης του τμήματος Market Access της Novartis ο Μανιαδάκης εμφανίζεται να έχει χρεωθεί αποστολή για την ευνοϊκή μεταχείριση των ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας φαρμάκων δηλαδή πολύ υψηλού κόστους με τη σημείωση ONCO project with Maniadakis.

Στα εταιρικά έγγραφα οι αποστολές του Μανιαδάκη σύμφωνα με τους μάρτυρες εμφανίζονταν με την κωδική ονομασία project και exercise.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εμφανίζεται ένας καθηγητής πανεπιστημίου να αναλαμβάνει project σε μια φαρμακευτική εταιρεία.

Διαβάστε περισσότερα στο αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας Documento