«Οι κλέφτες» σήμερα στο Βακούρα

Με την πολύκροτη ταινία «Οι κλέφτες» («The grifters» έγχρωμο ΗΠΑ-Καναδάς 1990, διάρκεια 110´) του διακεκριμένου Βρετανού δημιουργού Στήβεν Φρίαρς, σε σενάριο από το μυθιστόρημα του πασίγνωστου Τζιμ Τόμπσον, συνεχίζουν το αφιέρωμα «Στον ίλιγγο των επιλογών» η κινηματογραφική λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και το ΚΕΜΕΣ την Δευτέρα 15  Απριλίου στο Βακούρα 1  στις 21:00. Παίζουν οι Ανέτ Μπένινγκ, Τζον Κιούζακ, Αντζέλικα Χιούστον. Η ταινία έχει τέσσερις υποψηφιότητες για Όσκαρ (σκηνοθεσία, σενάριο, Αντζέλικα Χιούστον, Ανέτ Μπένινγκ).

Υπόθεση:

Η υπόθεση αφορά σε ένα τρίγωνο απατεώνων και κλεφτών. Είναι η ιστορία του Ρόι, της μόνον κατά 14 χρόνια μεγαλύτερης όμορφης μητέρας του Λίλυ και της φιλενάδας του Μόιρα. Θα αναπτυχθεί ανταγωνισμός των δύο γυναικών για τον Ρόι, ενώ το μόνον ενδιαφέρον όλων είναι το χρήμα.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου, θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Γιώργου Κορμικιάρη, ενώ στο τέλος του φιλμ το προς συζήτηση θέμα είναι: Από την παραφιλολογία στην ποιοτική ταινία.

Ένα έξοχο φιλμ που, μέσα από τις σχέσεις ενός τριγώνου, ασκεί σκληρή κριτική στο αμερικάνικο «όνειρο», μια και ο μέγας Βρετανός Φρίαρς αποδεικνύει  μ΄έναν έντονο κυνισμό πως μόνη αξία των ΗΠΑ το κέρδος.

Αργοί ρυθμοί, έντονο στυλιζάρισμα, έξοχοι ρόλοι, ολοκληρώνουν ένα σπουδαίο φιλμ με ανατρεπτικό τέλος.