Οι παρελάσεις χωρίς εξέδρα, όπως στο δήμο Δέλτα, και ο επί βάθρου Ισίδωρος …

Πολλοί δήμαρχοι στις φετινές παρελάσεις για την επέτειο του ΟΧΙ, επέλεξαν να αποφύγουν τις επισημότητες της εξέδρας. Παρακολούθησαν λοιπόν τις παρελάσεις, μαζί με τους άλλους «επίσημους», όχι αφ’ υψηλού, αλλά ισοϋψείς με τους πολίτες, στο ίδιο επίπεδο και χωρίς τα «διαχωριστικά» των υπερυψωμένων βάθρων της εξουσίας.  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο δήμος Δέλτα, όπου με απόφαση του δημάρχου, Γιάννη Ιωαννίδη, δεν στήθηκε εξέδρα σε κανένα από τα εννέα δημοτικά διαμερίσματα όπου πραγματοποιήθηκαν μαθητικές παρελάσεις. Όπως αποδείχθηκε ήταν μία επιτυχής επιλογή με τους πολίτες να αποδέχονται με πολύ θετικό τρόπο αυτή την πρωτοβουλία του Ιωαννίδη.

Ανάλογες «δημοκρατικές» συμπεριφορές δημάρχων είχαμε και στους δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη, Φαρσάλων, Ξυλόκαστρου κ.α., όπου οι αντιδράσεις των πολιτών ήταν επίσης άκρως θετικές.

Βέβαια στους περισσότερους δήμους οι παρελάσεις έγιναν με τον παραδοσιακό τρόπο με εξέδρες κλασσικά υπερυψωμένες ώστε η παρουσία των επισήμων να είναι διακριτή.

Μόνος στην εξέδρα…

Αυτός όμως που επιχείρησε να ανατρέψει την παράδοση και το κλασσικό «παράδειγμα» για τις παρελάσεις και τη συμπεριφορά των αρχών, αλλά από την ανάποδη και σε αντίθετη κατεύθυνση, πιο προσωπική και δημαρχοκεντρική, ήταν ο γαλάζιος δήμαρχος Παιανίας, Ισίδωρος Μάδης.

Ο αθεόφοβος έστησε προσωπική εξέδρα τσέπης ή βάθρο μόνο για τον εαυτό του. Δίπλα του βουλευτές, μητροπολίτες και λοιποί αξιωματούχοι, όλοι ευθυγραμμισμένοι επί της ασφάλτου, με τον δήμαρχο στο κέντρο να καμαρώνει σαν …σκερπάνι των Ρομά. Άπαιχτος ο επί βάθρου Ισίδωρος…

Φ.Δ.