Οι συνεργασίες πήγαν τη Θεσσαλονίκη μπροστά στον τομέα του τουρισμού

Η έλλειψη σταθερής πολιτικής, η ελάχιστη παρουσία τουρισμού κρουαζιέρας και η γραφειοκρατία αποτελούν τρεις από τις βασικές παθογένειες του τουρισμού, στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή, επεσήμαναν, σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης, ο αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος και ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης Σπύρος Πέγκας, στο Πρακτορείο FM 104,9.

Το θετικό στοιχείο όμως, όπως είπαν, είναι ότι αναπτύχθηκαν συνεργασίες μεταξύ φορέων, θεσμών, ιδιωτών και πλέον η πόλη και η περιοχή έχει μπει σε διαδικασία ανάπτυξης.

Για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Θεσσαλονίκης, που μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από κάποια εταιρεία να επενδύσει σε αυτήν, ο κ. Πέγκας, είπε ότι “πρέπει να υπάρξει σταθερή πολιτική και επιδότηση για τουλάχιστον τρία χρόνια για να μπορεί να έχει ο επιχειρηματίας σταθερό και γερό κίνητρο”, προκειμένου η πόλη και η ευρύτερη περιοχή να έχουν σύνδεση μέσω θάλασσας και με άλλους προορισμούς. Όπως εξήγησε, δεν μπορεί ένα δρομολόγιο να μπαίνει τελευταία στιγμή, διότι οι τουρίστες από το εξωτερικό κάνουν τον προγραμματισμό τους πολύ νωρίτερα. “Χρειάζονται υποδομές αλλά και ένα προϊόν που να λειτουργεί συνδυαστικά”, είπε ο κ.Θάνος. “Επιμένω στη σύνδεση του λιμανιού, το οποίο θα λειτουργεί συνδυαστικά με το τρένο και τον οδικό άξονα”, είπε ο κ.Θάνος και πρόσθεσε: “Εμείς όταν προβάλουμε την περιοχή μας μιλάμε μόνο για την αεροπορική σύνδεση επειδή δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση. Δεν  μπορεί να φτάνουμε μέχρι Απρίλιο – Μάιο και να μη γνωρίζουμε τι μέλλει γενέσθαι και να εμφανίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως επαίτης προς την κεντρική εξουσία, για να διαμορφώσει τη στρατηγική η οποία φτάνει σε επίπεδο 3-4 μηνών, κάτι που είναι a priori καταδικασμένο να αποτύχει”.

Παρόλαυτα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, η Θεσσαλονίκη έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης και εξέλιξης “μη αναστρέψιμης”. “Πιστεύω ότι η πόλη έχει τεράστια δυναμική, εμείς καταφέραμε όλα αυτά τα χρόνια να αναπτύξουμε ένα ποσοστό περίπου 15 με 20%”, είπε ο κ. Πέγκας και πρόσθεσε: “Ωστόσο έχουν γίνει πολλά και σημαντικά βήματα και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια του γραφειοκρατικού συντηριτισμού και της έλλειψης κονδυλίων, ανοίξαμε τις πόρτες και κάναμε την αρχή για να συνεχίσουν οι επαγγελματίες της πόλης”.

ΑΠΕ/ΜΠΕ