«Οι Θεσσαλονικείς λένε ‘όχι’ σε υποψηφίους με κομματική στήριξη»

Την πολύ μικρή μειοψηφία των πολιτών της Θεσσαλονίκης που θα επιλέξουν στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές  εκλογές υποψήφιο με κριτήριο τη στήριξη κάποιου κόμματος κατέγραψε έρευνα της εταιρείας δημοσκοπήσεων Interview που έγινε για λογαριασμό του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Μ. Κυριζίδη, με την παράταξη «Θεσσαλονίκη Θετικά», τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου της παράταξης στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει ότι δεν είναι αυτό το βασικό κριτήριο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ανέφερε ο κ. Κυριζίδης, δηλώνοντας ότι δεν τον φοβίζει ακόμη κι αν τελικά κατέβει κάποιος υποψήφιος με το χρίσμα της Νέας Δημοκρατίας, καθώς όπως είπε, «δεν μας επηρεάζει μια τέτοια εξέλιξη, εμείς κοιτάμε τη Θεσσαλονίκη θετικά». Μάλιστα τόνισε ότι ούτε η υποψηφιότητα Μπουτάρη… ενδιαφέρει την παράταξη, ωστόσο  θα ήθελε να αναμετρηθεί με τον σημερινό δήμαρχο Θεσσαλονίκης.

Όσο για τα θέματα που απασχολούν τον πολίτη ως τα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία της πόλης, αυτά είναι σύμφωνα με την έρευνα η καθαριότητα, οι αστικές συγκοινωνίες, οι θέσεις στάθμευσης και το κυκλοφοριακό, ενώ αυτό που απαντούν ξεκάθαρα είναι ότι θα επιθυμούσαν να λειτουργήσει επιτέλους κάποια στιγμή το Μετρό.

Το θέμα της καθαριότητας σύμφωνα με τον επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη θετικά», «βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο, καθώς δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, αλλά εναποτίθεται στο φιλότιμο των υπαλλήλων». «Ακόμη δεν έχουμε σαφή αριθμό αναγκών στην καθαριότητα, όπου επικρατεί μπάχαλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριζίδης.

Οι Θεσσαλονικείς, σύμφωνα με την έρευνα, θέλουν περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις και δεν είναι ευχαριστημένοι από το έργο της δημοτικής αστυνομίας, αλλά ούτε και από το επίπεδο της εξυπηρέτησης τους από τις υπηρεσίες του Δήμου.

Αυτό που ενδιαφέρει τη σημερινή διοίκηση είναι το σαφάρι της δημοτικής αστυνομίας για τον… ιδιώτη, ανέφερε ο κ. Κυριζίδης, ενώ για τις υπηρεσίες του δήμου τις θεωρεί απαρχαιωμένες, αφού ο πολίτης ακόμη δεν έχει τη δυνατότητα πληρωμής παραβόλων ηλεκτρονικά ή ηλεκτρονικής παραλαβής εγγράφων που χρειάζεται.

Το προφίλ του επόμενου δημάρχου

Καταξιωμένος επαγγελματικά, έντιμος, με πρόγραμμα και νέος σε ηλικία είναι τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά που θέλουν για τον Δήμαρχό τους οι Θεσσαλονικείς, ενώ η κομματική ταυτότητα και στήριξη λαμβάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα για το κριτήριο επιλογής Δημάρχου στις επόμενες δημοτικές εκλογές, οι Θεσσαλονικείς δίνουν το απελπιστικά χαμηλό ποσοστό του 6% στην επιλογή να έχει κομματική στήριξη αυτός ο υποψήφιος. Αντίθετα, με ποσοστό 52% θέλουν να είναι καταξιωμένος επαγγελματικά/να έχει εργαστεί και ακολουθεί με 50% να είναι έντιμος, με 48% να έχει πρόγραμμα και με 35% να είναι νέος σε ηλικία.

Η κακή κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών (με ποσοστό 52%) ακολουθεί ως σημαντικό πρόβλημα των πολιτών, οι θέσεις στάθμευσης (με 44%), το κυκλοφοριακό (με 38%), η εγκληματικότητα (με 23%), τα δημοτικά τέλη (με 19%) και η σχολική στέγη (με 10%).

Η πρόταση του κ. Κυριζίδη για την εγκληματικότητα στην περιοχή της Ροτόντας είναι ο περισσότερος φωτισμός, αλλά και εν όψει Χριστουγέννων η πραγματοποίηση εκδηλώσεων στην περιοχή, «για να δείξουμε την παρουσία μας ως δήμος», ενώ τάσσεται υπέρ της κατάργησης του ασύλου στο ΑΠΘ.

Οι Θεσσαλονικείς λαχταρούν το Μετρό, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την απάντηση τους στην ερώτηση: «Τι κατά την άποψη σας λείπει από την Θεσσαλονίκη και θα θέλατε να έχει περισσότερο η πόλη;». Το 67% απαντά το Μετρό, το 36% αθλητικές εγκαταστάσεις, το 27% την ανάδειξη ιστορικών μνημείων της πόλης, το 15% παιδικούς σταθμούς, το 8% τουριστική ανάπτυξη και το 3% την αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου.

Όσον αφορά στην αξιολόγηση του έργου των δημοτικών υπηρεσιών, το 54% τοποθετείται αρνητικά/μάλλον αρνητικά κρίνοντας τις επιδόσεις της δημοτικής αστυνομίας, το 33% θετικά/μάλλον θετικά και το 13% δεν γνωρίζει/δεν απαντά.

Ανάλογη αρνητική κρίση για την ποιότητα της εξυπηρέτησης των δημοτών από τις δημοτικές υπηρεσίες έχουν σε ποσοστό 52% όσοι χρειάστηκε να τις επισκεφτούν για κάποιον λόγο (ληξιαρχείο, δημοτική αστυνομία, δήλωση γάμου, γέννηση τέκνου κα).

Στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας παρούσα ήταν και η υποψήφια με την παράταξη Στέλλα Αβραμίδου, καθώς και ο Εμ. Σύλλης, μέλος του του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, ενώ τα επόμενα ονόματα που θα ακολουθήσουν το συνδυασμό, θα ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα, τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη δεν θα είναι μόνον από την παράταξη των «Εντάξει».

Η έρευνα της Interview πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 600 ατόμων στο Δήμο Θεσσαλονίκης τον Νοέμβριο του 2018.