ΟΗΕ: Έκκληση Γκουτέρες για τερματισμό της βίας στη Νικαράγουα

Έκκληση για τον τερματισμό των βίαων επεισοδίων στη Νικαράγουα, στα οποία έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 270 άνθρωποι τους τελευταίους τρεις μήνες, απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Είναι απολύτως απαραίτητο να σταματήσει αμέσως η βία και να επαναληφθεί ο εθνικός διάλογος, διότι μόνο μια πολιτική λύση είναι αποδεκτή για τη Νικαράγουα» ανέφερε ο Γκουτέρες στο Σαν Χοσέ, έχοντας στο πλευρό του τον πρόεδρο της Κόστα Ρίκα, Κάρλος Αλβαράδο. «Μια θεμελιώδης ευθύνη κάθε κράτους είναι η προστασία των πολιτών του, και αυτή η βασική αρχή δεν μπορεί να ξεχνιέται, πάνω απ’ όλα όταν έχουμε δυστυχώς έναν αριθμό θανάτων που προκαλεί απόλυτο σοκ», πρόσθεσε ο γ.γ. του ΟΗΕ.

Η κυβέρνηση του Νικαραγουανού προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα είναι αντιμέτωπη εδώ και τρεις μήνες με ένα κύμα διαδηλώσεων με κεντρική απαίτηση την αποχώρησή του από την εξουσία και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Πάνω από 270 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις διαδηλώσεις, που καταστέλλονται βίαια από τις αρχές.

Ο Γκουτέρες βρισκόταν τη Δευτέρα στην Κόστα Ρίκα για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την 40ή επέτειο από την ίδρυση του Διαμερικανικού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η έδρα του οποίου βρίσκεται στο Σαν Χοσέ.

Δεκατρείς χώρες της Λατινικής Αμερικής ζήτησαν επίσης με κοινή τους ανακοίνωση τη Δευτέρα «τον άμεσο τερματισμό των πράξεων βίας» στη Νικαράγουα. Καταδίκασαν την «καταστολή» των αρχών εναντίον των φοιτητών και των πολιτών και αξίωσαν «τη διάλυση των παραστρατιωτικών οργανώσεων».

Η ανακοίνωσή τους δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, όπου διεξάγεται μέχρι σήμερα Τρίτη το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

Αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάλεσε τη Δευτέρα από τον πρόεδρο Ορτέγα να ικανοποιήσει αμέσως το αίτημα των διαδηλωτών για την εφαρμογή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων και να προκηρύξει εκλογές.

Ο Ορτέγα δηλώνει ότι είναι ανοιχτός στον διάλογο και έχει καλέσει την Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Νικαράγουα για να επαληθεύσει τη διαβεβαίωσή του ότι δεν παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα του.

Το Σαββατοκύριακο σημειώθηκε νέα ανάφλεξη της βίας στη Νικαράγουα, με αστυνομικούς και φιλοκυβερνητικούς να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πόλεων που ελέγχουν αντιπολιτευόμενοι.

ΑΠΕ