Οικολόγοι Πράσινοι: Να σταματήσει η αθλιότητα – Όχι άλλοι νεκροί στη Μόρια!

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Άλλοι δύο θάνατοι στη Μόρια, μιας γυναίκας και ενός μωρού, τραγικές προσθήκες στον μακρύ κατάλογο των θυμάτων μιας προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και της αδυναμίας της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το ζήτημα.

Ως Οικολόγοι Πράσινοι έχουμε πάρει θέση για το θέμα πολλές φορές και το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, η πολιτική μας οικογένεια έχει πάρει πρωτοβουλίες σε επίπεδο ευρωκοινοβουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών του Αιγαίου. Η κυβέρνηση της ΝΔ στην τρίμηνη θητεία της, δυστυχώς, έχει επιδείξει εγκληματική αδιαφορία και αδράνεια για το θέμα, γεγονός που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.

Μόνο ως εγκληματική αμέλεια μπορεί να εκληφθεί η έλλειψη προετοιμασίας για τη μεταφορά προσφύγων στην ηπειρωτική Ελλάδα, όπως και η συνεχιζόμενη υποστελέχωση  των υπηρεσιών στα καμπς σε διοικητικό και ιατρικό προσωπικό. Δεν μπορεί πλέον ούτε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ούτε οι βραδύτατες γραφειοκρατικές διαδικασίες να αποτελούν άλλοθι για την παραμονή χιλιάδων ανθρώπων κάτω από άθλιες συνθήκες στα νησιά, πυροδοτώντας παράλληλα πίεση και κοινωνικές αντιδράσεις τοπικά, καθώς οι νησιώτες νιώθουν εντελώς μόνοι στη διαχείριση του ζητήματος.

Όταν μιλάμε για τέτοιας έντασης ανθρωπιστική κρίση ο μόνος κανόνας πρέπει να είναι κοινωνική ειρήνη και η  προστασία της ανθρώπινης ζωής και η μόνη προϋπόθεση για λήψη άμεσων μέτρων η πολιτική βούληση για προσήλωση στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δράστε επιτέλους!