Όλα ανοιχτά για τις εκλογές στην Ισπανία

Οι δύο παραδοσιακές πολιτικές οικογένειες σε κρίση, ανάδυση νέων κομμάτων, εκλογική αβεβαιότητα και κοινοβουλευτικός πολυκερματισμός που καθιστούν δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης. Όχι, δεν μιλάμε για την Ισπανία, αλλά για όλη την Ευρώπη. Τελικά, όμως η Ισπανία δεν είναι κάτι διαφορετικό,σημειώνει με νόημα αρθρογράφος Πάμπλο Σιμόν της El Pais, υπογραμμίζοντας πως τα μόνα καθαρά ισπανικά στοιχεία είναι η καταλανική διάσταση και ο αιφνίδιος χαρακτήρας των αλλαγών.

Όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, θα βελτιώσουν τα ποσοστά τους σε σχέση με το 2016 το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Ciudadanos και το ακροδεξιό VOX, ενώ χειρότερα αναμένεται να τα πάνε το Λαϊκό Κόμμα και το Podemos. Πόσο χειρότερα; Ποια θα είναι η διαφορά ανάμεσά τους; Θα αλλάξει άραγε αυτή η σειρά; “Αδύνατον να γίνουν προβλέψεις όταν το 30% των ψηφοφόρων αποφασίζει τι θα ψηφίσει τις δύο τελευταίες εβδομάδες και είναι πολλοί οι απρόβλεπτοι παράγοντες. Η μάχη άλλωστε δεν διεξάγεται σε μια ενιαία επικράτεια, αλλά σε κάθε επαρχία, και από το αποτέλεσμα σε κάθε επαρχία εξαρτάται τι συμμαχίες θα συγκροτηθούν στη συνέχεια”, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σήμερα ότι ένα σύμφωνο «αλά Ανδαλουσία», με το Λαϊκό Κόμμα και τους Ciudadanos να κυβερνούν με την υποστήριξη του VOX, συγκεντρώνει τον μαγικό αριθμό των 176 βουλευτών. Το άθροισμα αυτό θα εξαρτηθεί βέβαια από τον τρόπο με τον οποίο το εκλογικό σύστημα θα τιμωρήσει το VOX. Αν το κόμμα αυτό δεν έχει καλή κατανομή ψήφων σε όλη την επικράτεια και το πανισπανικό του ποσοστό παραμείνει κάτω από 15%, η εκλογή περιφερειακών βουλευτών θα γίνει πιο δύσκολη.

Η κατάσταση είναι λοιπόν απρόβλεπτη, τονίζει ο αρθρογράφος της El Pais Πάμπλο Σιμόν. “Θα μπορέσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αυξήσει τόσο τη δύναμή του ώστε να αντισταθμίσει την πτώση του Podemos , να παραμείνει πρώτο σε αρκετές μεσαίες και μικρές περιφέρειες και να μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση μαζί με το κόμμα του Ιγκλέσιας και τους εθνικιστές; Κανείς δεν ξέρει. Είναι πιθανό ο Πέδρο Σάντσεθ να κερδίσει σε ψήφους αλλά να μην μπορεί να κάνει κυβέρνηση, ενώ την ίδια στιγμή ο Ριβέρα και ο Κασάδο (οι ηγέτες των Ciudadanos και του Λαϊκού Κόμματος) δεν θα μπορούν να αποσπάσουν την υποστήριξη των εθνικιστών για να κάνουν εκείνοι κυβέρνηση με την υποστήριξη του VOX”.

Οι δημοσκόποι δυσκολεύονται να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα

Τέσσερις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν το τελευταίο διάστημα, μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών από τον Σάντσεθ, προβλέπουν σε μεγάλο βαθμό διαφορετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, συμφωνούν σε ένα πράγμα: το Vox θα εκλέξει βουλευτές στο Κοινοβούλιο της χώρας. Οι προβλέπεις τους κυμαίνονται από 16-46 έδρες. Παρομοίως, όλες οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ ηγούνται της εκλογικής αναμέτρησηςδιασφαλίζοντας περισσότερες έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές του 2016, ωστόσο απέχουν πολύ από το να συγκεντρώσουν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των συνολικά 350 εδρών. Εντούτοις, οι μετρήσεις των Gesop, Metroscopia και NCReportδιαφωνούν στο ποιος θα έχει την ευκαιρία να συνάψει μια συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης: το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα με τους κεντροδεξιούς Ciudadanos και το Vox ή οι Σοσιαλιστές με τους Ciudadanos.

Περιπλέκοντας την κατάσταση, κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας Σοσιαλιστών με τους Ciudadanos, όμως το κεντροδεξιό κόμμα επισήμως αναφέρει ότι δεν επιθυμεί μία συμφωνία σε εθνικό επίπεδο, χωρίς να αποκλείει τέτοιου είδους συμφωνίες για τις δημοτικές εκλογές. «Καταγράφεται ένα πλαίσιο υψηλής μεταβλητότητας» δήλωσε ο Λουίς Οριόλς, ένας καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Carlos III, υπογραμμίζοντας ότι καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για τους δημοσκόπους να ερμηνεύσουν τα αποτελέσματα.

tvxs.gr