Ολα όσα είπε ο Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου

Περισσότεροι από 1.700 δημοσιογράφοι διαπιστεύθηκαν για την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου, την 14η του ρώσου προέδρου από το 2000.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από την Συρία, χαρακτηρίζοντάς την «δίκαιη», ενώ για τις εξελίξεις στην υπόθεση του Brexit δεν έκρυψε ότι επιθυμεί διακαώς την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για το Brexit

Κατά την ετήσια συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δεν έχει άλλη επιλογή από την εφαρμογή του Brexit και να αποφύγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα διότι «θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη στην βρετανική δημοκρατία» …«Σε ό,τι αφορά το Brexit, εάν εφαρμοσθεί μέχρι το τέλος, μπορώ να κατανοήσω την θέση της πρωθυπουργού…άλλωστε έγινε δημοψήφισμα. τι μπορεί να κάνει; Πρέπει να εφαρμόσει την θέληση του λαού, που εκφράσθηκε μέσω του δημοψηφίσματος». Και έσπευσε να δηλώσει ότι η Μόσχα επιθυμεί την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, ελπίζοντας ότι η κοινή λογική θα επικρατήσει.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του πρέπει να ενταχθεί σύντομα στο κλαμπ των πέντε πρώτων οικονομιών του κόσμου, ενώ κλίμα δυσαρέσκειας έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της Ρωσίας για την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση των συντάξεων.

H ένταση με τη Δύση

Ο Πούτιν έδωσε την αναμενόμενη ετήσια συνέντευξή Τύπου, μία άσκηση που αποτελεί παράδοση από το 2000, όταν ανήλθε στη εξουσία, σε μία συγκυρία έντασης στις σχέσεις της Ρωσίας με την δύση, με επίκεντρο την αμερικανική πρόθεση αποχώρησης από την Συνθήκη Πυρηνικών Οπλων Μέσου Βεληνεκούς (INF) και το επεισόδιο με την Ουκρανία ανοικτά της Κριμαίας τον Νοέμβριο.

Ο ρώσος πρόεδρος ξεκίνησε διαβάζοντας τον κατάλογο των οικονομικών δεικτών και δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι «η Ρωσία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί στις πέντε τοπ» οικονομίες του πλανήτη.

Τόνισε ότι η Ρωσία –που βρίσκεται στην 12η θέση της παγκόσμιας κατάταξης της Παγκόσμιας Τράπεζας– γνωρίζει ανάπτυξη 1,7% τους τελευταίους 10 μήνες, με την πρόβλεψη της ανόδου στο 1,8% στο σύνολο του έτους, και προανήγγειλε μία «ελαφρά» αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων στην Ρωσία έπειτα από «μακρά παύση».

Οι εσωτερικές δυσκολίες 

Ο Πούτιν αντιμετωπίζει δυσκολίες σε εσωτερικό επίπεδο συνδεόμενες με την οικονομία και η δημοφιλία του υποχώρησε σε άνευ προηγουμένου επίπεδα από το 2014, έπειτα από την μεταρρύθμιση που αυξάνει κατά πολλά χρόνια το όριο συνταξιοδότησης.

Ο Βλαμντίμιρ Πούτιν επανεξελέγη με το 77% των ψήφων τον περασμένο Μάρτιο, αλλά σήμερα η δημοτικότητά του είναι κάτω του 50%.

Η Ρωσία γνώρισε ύφεση το 2015 και το 2016, εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των συνεπειών των δυτικών κυρώσεων για τον ρόλο της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. Εκτοτε, η ανάπτυξη έχει επανέλθει, αλλά παραμένει ισχνή.

Αναφερόμενος στην συνέχεια στην διεθνή κατάσταση, ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε «με κατάρρευση του διεθνούς συστήματος» ελέγχου των εξοπλισμών, έπειτα από την ανακοίνωση από την Ουάσινγκτον της πρόθεσής της να αποχωρήσει από την Συνθήκη INF.

Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ρωσία θα αναπτύξει νέους πυραύλους εάν η Ουάσινγκτον αποχωρήσει από την Συνθήκη INF.

Μεταμφιέσεις και κίτρινα γιλέκα

Αναφερομένους στις υποθέσεις κατασκοπείας που σημάδεψαν το 2018, και κυρίως στην υπόθεση της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Πούτιν επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι αθώα απέναντι στις κατηγορίες.

«Εάν δεν υπήρχε ο Σκριπάλ, θα είχαν φαντασθεί κάτι άλλο. Ο στόχος είναι απλός: να φρενάρουν την ανάπτυξη της Ρωσίας που θεωρείται εν δυνάμει ανταγωνιστής».

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιμάκωση των εντάσεων με την Ουκρανία. Στο τέλος του Νοεμβρίου, η ρωσική ακτοφυλακή αιχμαλώτισε τρία πολεμικά πλοία της Ουκρανίας και τα πληρώματά τους ανοικτά της Κριμαίας, στην πρώτη ανοικτή ένοπλη αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Επειτα από το περιστατικό, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κήρυξε στρατιωτικό νόμο σε πολλές μεθοριακές περιοχές, ενώ ο αμερικανός πρόεδρος ματαίωσε την συνάντησή του με τον Πούτιν κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της G20 στην Αργεντινή.

Η Ρωσία από τη πλευρά της κατήγγειλε ουκρανική «προβοκάτσια», πράγμα που ο Πούτιν επανέλαβε σήμερα, προσθέτοντας ότι ίσως αυτή η «προβοκάτσια» να βρήκε τον στόχο της αφού αυξήθηκε η δημοτικότητα του Πέτρο Ποροσένκο εν όψει των προεδρικών εκλογών του Μαρτίου 2019.

Οπως και τα προηγούμενα χρόνια, οι δημοσιογράφοι που συγκεντρώνονται από ολόκληρη την Ρωσία και τις πέντε ηπείρους του πλανήτη ανταγωνίζονται για το ποιος θα τραβήξει την προσοχή του. Αυτήν την χρονιά, μία δημοσιογράφος μεταμφιέσθηκε σε «Κόρη του Χιονιού» , ενώ δύο άλλοι φόρεσαν κίτρινα γιλέκα και κρατούσαν πανό που έγραφε: «Το Παρίσι μάς περιμένει».

Περισσότεροι από 1.700 δημοσιογράφοι διαπιστεύθηκαν για την παραδοσιακή συνέντευξη Τύπου, την 14η του ρώσου προέδρου από το 2000. Η συνέντευξη ξεκίνησε στις 11.00 και η λήξη της δεν είναι γνωστή. Η πρώτη είχε διαρκέσει 1 ώρα και 35 λεπτά, αλλά το 2008 ο Πούτιν απαντούσε σε ερωτήσεις επί πέντε ώρες. Από το 2004 και μετά δεν έχει διαρκέσει ποτέ κάτω από τρεις ώρες.

Οι σχέσεις Μόσχας και Άγκυρας ενισχύονται και μέσω των συμβιβασμών στην Συρία   

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην ετήσια συνέντευξη τύπου, αναφέρθηκε στις ρωσο- τουρκικές σχέσεις αλλά και στην συνεργασία τους στο ζήτημα της Συρίας, λέγοντας ότι οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται όπως και ότι η Μόσχα και η Άγκυρα στο θέμα της Συρίας, καταλήγουν σε συμβιβασμούς, παρότι τα συμφέροντα τους δεν ταυτίζονται σε μια σειρά ζητημάτων.

Αναφερόμενος στους συμβιβασμούς που γίνονται όσον αφορά το θέμα της Συρίας, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «ότι αντιμετωπίζουμε με σεβασμό τα εθνικά συμφέροντα του τουρκικού λαού σ’ αυτή την κατεύθυνση, βλέπουμε ότι οι Τούρκοι εταίροι μας είναι επίσης έτοιμοι να κάνουν αυτούς τους συμβιβασμούς και καταλήγουν σ συνεργασία μαζί μας σ’ αυτούς τους συμβιβασμούς, προς όφελος των εξελίξεων στην Συρία, προς όφελος της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και της ενίσχυσης των σχέσεων μας».

Επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενισχύονται, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία παρότι είναι χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως μέλος τη συμμαχίας, ταυτόχρονα διεξάγει ανεξάρτητη πολιτική» και προσέθεσε ότι «αυτό το εκτιμούμε, καθώς δημιουργεί όρους προβλεψιμότητας και σταθερότητας στις σχέσεις μας»

Ο Ρώσος πρόεδρος εξήρε τον ρόλο του Τούρκου προέδρου στην ενίσχυση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η τάση αυτή θα συνεχισθεί υπό την ηγεσία του κυρίου Ερντογάν», αλλά και τον ιστορικό ρόλο του Κεμάλ Ατατούρκ λέγοντας ότι «ήταν μεγάλος φίλος της Ρωσίας, συνεργάζονταν με την Ρωσία, εργάζονταν μαζί της και αυτό το εκτιμούμε».