Ολάντ: Ο φίλος Τσίπρας έφερε τη συμφωνία

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις του περσινού καλοκαιριού περιλαμβάνονται στο βιβλίο των Antonin Andre και Karim Rissouli για τον Φρανσουά Ολάντ, με τίτλο «Ιδιωτικές συζητήσεις με τον Πρόεδρο», το οποίο κυκλοφόρησε χθες στα γαλλικά βιβλιοπωλεία.

Το βιβλίο καλύπτει το διάστημα από τις 17 Φεβρουαρίου 2012 ώς τις 24 Μαΐου 2016 μέσα από συνομιλίες των δύο συγγραφέων με τον γάλλο πρόεδρο, όπου μεταξύ άλλων ο Ολάντ αναφέρεται στις δραματικές διαπραγματεύσεις τον Ιούλιο του 2015 στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα το 20ό κεφάλαιο τιτλοφορείται  «Ο φίλος Τσίπρας» και το αμέσως επόμενο «Βοήθησέ με να σε βοηθήσω».

Σε αυτό, ο γάλλος πρόεδρος αναφέρει: «Γύρω στις 6.00 το πρωί, οι συζητήσεις ήταν εντελώς μπλοκαρισμένες. Εκεί πίστεψα ότι θα τελειώσει άσχημα, διότι ο Τσίπρας ήταν στα όριά του και έλεγε ότι δεν μπορούσε να πάει παραπέρα. Αυτό επιλύθηκε χάρη σε μια συνάντηση που πραγματοποιήσαμε με τον Τουσκ , τη Μέρκελ, και τον Τσίπρα. Ο Τσίπρας αποχωρεί για να διαπραγματευτεί με την ομάδα του και επιστρέφει με μια πρόταση για το Ταμείο που επιτρέπει επιτέλους τη συμφωνία. Είναι εκείνος που ξεμπλοκάρει την κατάσταση. Με τη στήριξή μας, αλλά αυτός το έκανε».